پیدا کردن علت ریزش مو سر به صورت دقیق و درمان ریزش مو، یکی از آن معماهای همیشگی بشر است که وقتی به مقاومت و پرپشتی موهای زائد بدن فکر میکنیم، این معما پیچیدهتر هم میشود. تأثیر موها در زیبایی ظاهر ما انکارناپذیر است و به همین دلیل است که بسیاری از افراد بعد از ریختن موهایشان به دلایل مختلف، سراغ روش های کاشت مو میروند و اغلب برای آن حسابی هزینه میکنند تا زیبایی از دست رفته خود را برگردانند.
البته در این میان، پی بردن به علت ریختن موها و پیدا کردن درمان متناسب با نوع ریزش، میتواند در متوقف کردن ریزش و رشد مجدد آنها مؤثر باشد و شاید هزینه این روش نسبت به کاشت مو کمتر تمام شود. در این مقاله قرار است به صورت جامع و کامل به درمان ها و دلیل ریزش مو بپردازیم و در انتها بهترین شامپو ضد ریزش مو ایرانی را معرفی میکنیم.
دلیل طبیعی ریزش مو چیست؟
موها هم مثل سلولهای پوست و ناخن یک چرخه عمر مشخص دارند. میانگین رشد هر تار مو در ماه حدودا 12 میلی متر است و بین 2 تا 6 سال عمر میکند. پس از این که تار مو چرخه رشد خود را کامل میکند، رشد آن برای مدتی متوقف میشود و بعد از مدتی میریزد.
برخی از موهایی که هنگام شانه کشیدن یا شامپو زدن میریزند، همانهایی هستند که چرخه عمرشان تمام شده و ریزش آنها طبیعی است. به جز پایان چرخه عمر، استعداد ژنتیکی هم میتواند دلیل ریزش مو طبیعی باشد.
شاید باورتان نشود؛ ولی آکادمی متخصصان پوست آمریکا معتقد است که ریزش 50 تا 100 تار مو در طول روز طبیعی است و جای نگرانی ندارد!
میانگین ریزش مو در مردان و زنان چقدر است؟
به صورت کلی، ریختن مو در آقایان نسبت به خانمها رواج بیشتری دارد، با این حال آمار نشان میدهد که خانمهای زیر 50 سال هم با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند و برخی از آنها حتی ممکن است دچار ریزش مو شدید شوند. همچنین آمار ریختن موها در کشورها و نژادهای مختلف متفاوت است و به سن و سال هم بستگی دارد.
بر اساس تحقیقات مراکز معتبر علمی، ریختن موها در 30 درصد مردان زیر 35، 50 درصد مردان بالای 50 سال و 70 درصد مردان بالای 80 سال شدید است؛ در حالی که 2 تا 3 درصد زنان بالای 30 سال و 10 درصد زنان بالای 50 سال دچار این عارضه هستند و این آمار برای زنان بالای 50 سال، بالای 50 درصد است.
البته علت ریزش شدید مو در زنان و مردان با یکدیگر تفاوتهای اساسی دارد که در بخش مربوطه به این علل میپردازیم.
انواع ریزش مو کدامند؟
ریزش نوعی بیماری است که انواع و اقسام مختلفی دارد و به دلایل متفاوتی ایجاد میشود. در ادامه با انواع این بیماری آشنا میشوید.
ریزش مو ارثی
این نوع ریختن مو در کل جهان رواج زیادی دارد و مهمترین دلیل ریختن مو در مردان محسوب میشود. جلوگیری از ریزش مو مردانه با ریشه ارثی، تقریبا غیرممکن است و تنها میتوان روند آن را کند کرد. این بیماری با نام آلوپسی آندروژن یا آلوپسی آندروژنیک هم شناخته میشود و معمولا ریختن تدریجی موها در بلندمدت را به دنبال دارد.
افرادی که اعضای خانواده یا بستگان درجه یک والدین آنها (عمو و دایی) دچار کچلی شدهاند، مستعد ابتلا به آلوپسی آندروژنیک هستند. البته این بیماری ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی هم رخ دهد.
ریزش مو بر اثر بیماری
ابتلا به بیماریهای مختلفی میتواند منجر به ریختن موهای شما شود. به غیر از آلوپسی آندروژنیک یا ریزش موروثی مو، آلوپسی آره آتا یکی از دیگر از بیماریهای شایعی است که منجر به ریختن موها میشود. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن بیش فعال میشود و به فولیکولهای مو حمله میکند. از میان دیگر بیماریهایی که منجر به ریختن موها میشوند، میتوان به فهرست زیر اشاره کرد:
- اختلال تریکوتیلومانیا (وسواس فکری کندن موها)
- کووید-19 (کرونا)
- کمخونی فقر آهن
- کم کاری تیروئید
- عفونت پوست سر
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- کلسترول خون بالا
- برخی از انواع سرطان
- تلوژن افلوویوم (تند شدن چرخه رشد مو)
- لوپوس منتشر (نوعی بیماری خودایمنی)
کم کاری تیروئید و ریزش مو بیشتر در افرادی که اضافه وزن دارند رخ میدهد.
ریزش موی هورمونی
تغییرات هورمونی مهمترین علت ریزش شدید مو در زنان است و به دلایلی مثل بارداری، مصرف قرص های ضد بارداری، ورود به دوران یائسگی و ... رخ میدهد. در آقایان هم ورود به دوران یائسگی مردانه (کم شدن هورمونهای جنسی) از دلایل ریزش هورمونی محسوب میشود.
ریزش مو سکه ای
آلوپسی آره آتا یکی از بیماری هایی است که منجر به ریختن موها میشود. ریزش مو ناشی از آلوپسی آره آتا به صورت سکه ای است؛ یعنی در صورت ابتلا به آن، تنها بخشی دایره مانند از موهای شما میریزد. شروع این بیماری ناگهانی است و ممکن است هر کسی دچار آن شود.
هنوز علت دقیق این بیماری مشخص نشده است؛ اما پزشکان اعتقاد دارند که استرس شدید میتواند یکی از علل ریختن مو به صورت سکه ای باشد.
این بیماری میتواند منجر به ریختن موهای ابرو، صورت و بدن هم بشود.
ریزش مو با انتهای سفید
این مدل ریختن موها تا حد مشخصی، طبیعی است و از پایان چرخه طبیعی رشد مو خبر میدهد؛ اما گاهی اوقات ریختن مو با انتهای سفید به دلایل زیر از حالت عادی خارج میشود:
- استرس و کمبود خواب
- کمبود ویتامینهای گروه ب
- تغییرات هورمونی
- بارداری و یائسگی
- برخی از بیماری های خودایمنی و پوستی
- شیمی درمانی یا مصرف برخی از داروها
- عدم مراقبت صحیح از موها مثل شستشوی دائم آنها با آب داغ و دکلره کردن آنها
ریختن مو بعد از کرونا
ریختن موها یکی از عوارض رایج بیماری کووید-19 (کرونا) است؛ چون این بیماری منجر به ایجاد عفونت و تب میشود و این 2 عارضه موها را ضعیف میکنند. جدای از این، تلوژن افلوویوم هم یکی از عوارض روانی و رایج کرونا است که فرد را تا چند ماه بعد از بهبود این بیماری درگیر میکند. تلوژن افلوویوم ریشه روانی دارد و به دلیل استرس ناشی از ابتلا به کرونا رخ میدهد.
همچنین شنیدن اخبار مربوط به شیوع این بیماری هم میتواند منجر به ریختن موها شود؛ چون استرس و ریزش مو با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند.
ریزش مو در بارداری و بعد از زایمان
معمولا ریختن موها در دوران بعد از بارداری و زایمان پیش میآید و یک فرایند طبیعی است. طی دوران بارداری، موهای فرد پر پشت شده و ریشه موها سفت میشود که این وضعیت بعد از زایمان تغییر میکند و موها آن قدر میریزند تا به وضعیت قبل از بارداری برگردند. البته ممکن است به دلیل برهم خوردن تعادل هورمون ها در دوران بارداری هم موهای برخی از خانمها بریزد.
علت ریزش مو چیست؟
با توجه به یافتههای علمی و آنچه تاکنون بررسی کردیم، میتوان علل ریختن مو را در فهرست زیر خلاصه کرد. دانستن علت، مهمترین پیش نیاز برای جلوگیری از ریزش مو محسوب میشود؛ مثلا برای رفع کم کاری تیروئید و این مشکل میتوانید به پزشک مراجعه کنید و با مصرف داروهای تجویز شده این عارضه را متوقف کنید.
علل ریختن مو میتواند یکی از موارد زیر باشد:- سابقه خانوادگی و استعداد ژنتیکی
- ابتلا به برخی از بیماری ها
- تغییرات هورمونی
- بیماری های روانی و استرس
- مصرف برخی از داروها و مکملها
- عدم مراقبت صحیح از موها مثل استفاده مداوم از سشوار یا محصولات شوینده بی کیفیت
- شیمی درمانی
- اشعه درمانی سر
- کاهش یا افزایش وزن شدید
- تغذیه نامناسب و کمبود ویتامین های گروه ب (بیوتین)
دلایل و علت ریزش شدید مو در افراد مختلف چیست؟
تا اینجای مقاله به انواع ریزش مو و علل آن پرداختیم؛ اما بهتر است بدانید که علت آن در افراد مختلف متفاوت است. در ادامه با دسته بندی این علل بر اساس گروه های سنی و جنسیت افراد آشنا میشوید.
علت ریزش مو در کودکان
عفونت های قارچی شایعترین علت ریزش مو در کودکان محسوب میشوند و معمولا به علت رعایت بهداشت موها، استفاده از شانه، برس و کلاه به صورت مشترک و ... رخ میدهند. این عفونتها با شامپو و دارو به سرعت خوب میشوند و در بین کودکان 3 تا 10 ساله رواج دارند. همچنین استرس و ریزش مو هم در کودکان رایج است.
از دیگر علل ریختن موهای کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیماری های خود ایمنی مثل آلوپسی آره آتا
- سوء تغذیه
- سندرم آناژن (در میان کودکانی که موی روشن دارند رایج است)
- اختلالات هورمونی
- کمخونی
- مصرف برخی از داروها
- تلوژن افلوویو
علت ریزش مو در جوانان
علت ریختن موهای جوانان کمابیش با سایر گروههای سنی مشترک است و ممکن است به دلیل عفونت های قارچی، بیماری های خودایمنی، عدم تغذیه مناسب، مراقبت نکردن از موها، تغییرات هورمونی و استرس رخ دهد. با این حال ژنتیک نقش مؤثری در ریختن موها در جوانی دارد و اگر بستگان درجه یک شما در جوانی دچار کچلی شدهاند، احتمالا بروز آن در شما هم زیاد است.
علت ریزش مو در نوجوانان دختر
استرس در میان نوجوانان و به خصوص دختر خانم هایی که در سن رشد قرار دارند رایج است و همان طور که اشاره کردیم، استرس یکی از مهمترین دلایل ریختن موها محسوب میشود. به جز استرس، کم کاری غده تیروئید، تغذیه نامناسب، ابتلا به آلوپسی آره آتا، عوامل ژنتیکی و کمبود ویتامینهای A، B، C، D، روی و ... از مهمترین دلایل ریختن موها در نوجوانان دختر محسوب میشوند.
علت ناگهانی و دلایل ریزش مو در زنان
ریزش ناگهانی و شدید مو در خانمها کمتر رخ میدهد. مهمترین دلیل بروز این عارضه در خانمها، ورود به دوران یائسگی و تغییرات هورمونی ناشی از آن است و امکان دارد در دوران بعد از بارداری هم رخ دهد. ریختن موها در این دوران تا حدی طبیعی است؛ ولی اگر خیلی شدید یا شبیه به الگوی ریزش موی مردانه شود، باید به پزشک مراجعه کرد.
شیمی درمانی، مصرف برخی از داروها، دکلره و رنگ کردن مو، استفاده مداوم از حالت دهنده های برقی مو و سشوار، بستن کشیدن و بافتن دائم موها، انواع آلوپسی و کمبود ویتامین از دیگر علل ریختن موها در خانمها محسوب میشوند.
علت ریزش مو در زنان کمبود چه ویتامینی است
بیوتین یکی از ویتامینهای گروه ب است که نقش مؤثری در استحکام و رشد موها دارد و به ساخت کراتین مو کمک میکند. کمبود گروه ویتامین های ب، بیوتین (ویتامین ب ۷)، فولیک اسید (ویتامین ب ۹)، ویتامین دی و کمبود زینک در بدن میتواند علت نازک شدن تارهای مو و ریختن مو در خانمها باشد.
۸ ویتامین گروه ب شامل تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، نیاسین (B3)، پانتوتنیک اسید (B5)، پیریدوکسین (B6)، بیوتین (B7) فولات (B9) و کوبالامین (B12) است. در قسمت انتهایی مقاله، تعدادی از بهترین قرص ها و مکمل های حاوی بیوتین را برای رفع و درمان این مشکل مو به شما معرفی کردیم.مهمترین علت و دلایل ریزش شدید مو در مردان
عفونت و عوامل موروثی رایج ترین علت ریختن مو در مردان هستند که اولی را میتوان با مراجعه به پزشک و مصرف آنتی بیوتیک برطرف کرد. همچنین استرس و اختلال عصبی کندن موها در آقایان رواج زیادی دارد و در کوتاه مدت میتواند منجر به از دست رفتن بخش زیادی از موها شود. سایر عوامل ریختن موهای آقایان را در ادامه میبینید:
- مصرف داروهای ضد افسردگی و سرطان
- کم خونی فقر آهن
- استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی نامناسب
- اختلالات هورمونی
- ابتلا به انواع آلوپسی
- افزایش سن و ورود به دوران یائسگی مردانه
بهترین درمان سریع ریزش مو - برای ریزش مو چی خوبه؟
به جز تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی، پزشکان برای درمان ریختن مو معمولا مجموعهای از داروها و مکملها را تجویز میکنند که به توقف ریختن موها و رشد موهای جدید کمک میکند. البته ویتامینها و داروهای تجویزی برای درمان ریزش مو شدید در زنان، آقایان، کودکان و نوجوانان با یکدیگر تفاوت دارد.
به عنوان مثال برای آقایان بیشتر آمپول ریزش مو یا همان آمپول بیوتین و دکسپانتنول (پانتنول یا بپانتین یا ویتامین B5) تجویز میشود؛ در حالی که آمپول ریزش مو تنها در موارد شدید برای خانمها کاربرد دارد.
ویتامین برای ریزش موی شدید
بیوتین، مکمل ویتامین D3 و E و قرص نوروبیون (حاوی ویتامین های گروه ب) از جمله ویتامینهایی هستند که برای درمان ریزش مو شدید در زنان و آقایان تجویز میشوند. همچنین مصرف روزانه ویتامین C نیز برای جلوگیری از ریختن موها مؤثر است. در کنار مصرف ویتامین، پزشک ممکن است مصرف شامپو ضد ریزش مو و مینوکسیدیل و فیناستراید را هم برای آقایان تجویز کند.
بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو
انتخاب بهترین قرص برای ریزش مو به علت زمینهای آن بستگی دارد؛ اما قرص بیوتین، نوترافول و مکمل غذایی Viviscal از بهترین قرص ضد ریزش شدید مو در آقایان محسوب میشوند، در حالی که ممکن است برای خانمها برخی از قرص های ضد بارداری و اسپرینولاکتون تجویز شود.
از بهترین قرص ویتامین و مکمل هم میتوان به قرص سیستین ب 6 زینک، قرص یونی زینک، قرص هیر ویت، قرص هیر برست، قرص هیالورونیک اسید مای ویتامینز، قرص بیوتین و هیرتامین برای جلوگیری از ریزش و رشد مجدد موها اشاره کرد.
به احتمال زیاد اخیرا نام مکمل فیتو را نیز زیادی شنیدهاید. این قرص یک مکمل گیاهی حاوی ترکیبات و عصاره های گیاهی و عناصری مانند اسیدهای چرب امگا ۳، ویتامین ها و مواد معدنی است که برای سلامت پوست، رشد مو و ناخن تجویز میشود. مقدار مصرف این قرص به صورت خوردن ۲ قرص در روز به مدت ۴ ماه است.
درمان ریزش مو در طب اسلامی و سنتی
روش های زیادی برای درمان ریزش مو در یک هفته وجود دارد که اکثر آنها در دسته روشهای طب سنتی و اسلامی قرار میگیرند.
استفاده از روغن رزماری، روغن نارگیل، حنا، آب پیاز، روغن جوجوبا، آب برنج، آب پیاز و ماساژ دادن آنها روی پوست سر و موها میتواند در درمان ریزش مو در یک هفته مؤثر باشد. البته در کنار استفاده از روش های سنتی، بهتر است تغذیه خود را هم اصلاح کنید.
روغن برای ریزش مو
روغن های زیر در طب سنتی و اسلامی کاربرد زیادی دارند و مصرف آنها به تنهایی یا در ترکیب با مواد مغذی دیگر برای پرپشت شدن موها و جلوگیری از ریختن موها توصیه میشود:
- روغن آرگان
- روغن جوجوبا
- روغن اسطوخودوس
- روغن نارگیل
- روغن رزماری
- روغن زیتون
- روغن فندق
- روغن بادام
- روغن سیاه دانه
بیشتر بخوانید: خواص روغن نارگیل برای ریزش مو
شامپو رزماری الیو، بهترین شامپو برای ریزش مو
شامپو رزماری الیو یکی از بهترین شامپوی ضد ریزش ایرانی برای درمان ریزش مو است که با استفاده از عصاره طبیعی 2 گیاه اسطوخودوس و رزماری تهیه شده است. این شامپو با کمپلکس پروهیر (نوعی پروتئین هیدرولیز شده) هم غنی شده و بدون پارابن و مواد شیمایی مضر تولید میشود. فارغ از علت ریزش مو، مصرف شامپوی رزماری میتواند ریشه موها را تقویت کند و به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی، باکتری ها و قارچ های پوست سر را نیز از بین میبرد.
برای مشاهده و خرید سایر محصولات گیاهی الیو، اینجا کلیک کنید.
مقالات مرتبط