موها یکی از حساسترین اعضای بدن ما هستند که با کمبود مواد مغذی ضروری، تغییر سبک زندگی، تغییرات آب و هوایی، استرس و عدم مراقبت، فورا دستخوش تغییر میشوند و آسیب میبینند. آنهایی که میدانند پروتئین کردن مو یا پروتئین تراپی چیست و از این روش استفاده کردهاند، میدانند که این روش یکی از بهترین راهها برای برگرداندن موها به حالت عادی و سالم خود است.
در این مقاله به شما میگوییم پروتئین تراپی مو چیست، چگونه انجام میشود و در مورد مزایا و معایب این روش درمانی صحبت میکنیم.
پروتئین تراپی مو چیست؟
پروتیین تراپی مو روشی درمانی برای افزایش پروتئین مو است که با افزودن پروتئینهای هیدرولیز شده به موهای آسیب دیده انجام میشود. البته این روش به صورت خانگی هم قابل انجام است و برای این کار میتوانید از مواد حاوی طبیعی حاوی پروتئین مثل تخم مرغ، شیر نارگیل و ... کمک بگیرید.
افزودن پروتئین طبیعی یا هیدرولیز شده به موها، فاصله بین کوتیکولهای مو را پر میکند. این کار نرمی و لطافت موها را افزایش میدهد و با تغذیه ساقه مو، استحکام و رشد آن را بهبود میبخشد.
کوتیکولهای مو معمولا به دلایلی مثل استفاده از شامپوهای خشن، شستشوی زیاد، عدم مراقبت از مو، نداشتن رژیم غذایی سالم، رنگ کردن مداوم و استفاده زیاد از وسایل حرارتی (مثل سشوار) باز میشوند. این اتفاق منجر به بروز عوارضی مثل موخوره، خشکی و ریزش مو میشود و پروتئین کردن مو به اصطلاح کوتیکولها را میبندد.
همان طور که در عکس پروتئین تراپی مو مشخص است، میبینید که علاوه بر درمان مو، کمی صافی به موها نیز میدهد.
چه زمانی به پروتئین تراپی مو نیاز دارید؟
اگر میخواهید بدانید دلیل استفاده از پروتئین تراپی چیست و چرا برخی هر چند وقت یک بار از این روش درمانی استفاده میکنند، نگاهی به فهرست زیر بیندازید:
از بین رفتن حالت ارتجاعی موها
برای تست حالت ارتجاعی موها، یکی از تارهای موهای خود را با دست به آرامی بکشید. اگر تار موی شما شکست یا به حالت قبلی خود برنگشت، به پروتئین درمانی مو نیاز دارید.
ریزش بیش از حد و شکستن موها
اگر در طول شبانه روز تا 100 تار موی خود را از دست بدهید، ریزش موی طبیعی دارید و جای نگرانی نیست؛ اما اگر موهای شما از این حد بیشتر میریزد یا از وسط میشکنند، باید به فکر پروتئین کردن موهای خود باشید.
خشکی و وز شدن موها
خشک شدن، حالت نگرفتن و اصطلاحا وزی موها، یکی از علائم نیاز به پروتئین و باز شدن کوتیکولها است. اگر موهای خود را به صورت مداوم دکلره و رنگ میکنید، احتمالا این مشکل را دارید.
تخلخل بالای مو
به قدرت مو در جذب و حفظ رطوبت یا روغن های درمانی تخلخل مو میگویند و کمبود پروتئین تخلخل مو را بالا میبرد. برای تست تخلخل مو، یکی از تارهای موی خود را داخل یک ظرف آب بیندازید. غرق شدن مو در آب نشانه تخلخل بالای آن است.
نازک شدن موها
نازک شدن مو نشان دهنده رسیدن آسیب به فولیکول های مو است و رساندن پروتئین به آنها منجر به احیای موها و افزایش رشد و ضخامت آنها میشود.
فواید پروتئین تراپی مو چیست؟
سؤال «پروتئین تراپی چیست؟» یک پاسخ سرراست دارد و آن هم تأمین پروتئینهای از دست رفته مو است. پروتئین بافت مو و به خصوص لایه محافظ بیرونی آن یعنی کوتیکول را منسجم نگه میدارد و از این طریق به حفظ استحکام و زیبایی آن کمک میکند. در ادامه به تمامی فواید پروتیین تراپی مو اشاره میکنیم:
- قویتر کردن موها و جلوگیری از ریزش آنها
- سفت شدن کوتیکول مو و جلوگیری از آسیب به موها
- ترمیم، آبرسانی و تغذیه ساقه و ریشه مو
- درمان موخوره، شکستگی، ریزش، وزی و خشکی مو
- افزایش ضخامت تارهای مو
درمان موخوره با پروتئین تراپی
درمان موخوره مهمترین فایده پروتئین کردن مو است. موخوره اصلیترین عارضه باز شدن کوتیکولهای مو است و باعث میشود که انتهای موها دو یا چند شاخه شود. ریزش، وز شدن، شکستن و کوتاه شدن موها از نتایج ناخوشایند موخوره محسوب میشود.
افزودن پروتئین طبیعی یا هیدرولیز شده به موها، به بسته شدن کوتیکولهای مو کمک میکند و موها را صاف، درخشان و نرم میکند.
انواع روش های پروتئین تراپی مو؛ پروتئین کردن مو
روش های پروتئین کردن مو بر اساس نوع ماده مورد استفاده و هدف مصرف دستهبندی میشوند. ممکن است در این روش درمانی از ماسکهای صنعتی قدرتمند یا ماسک مو طبیعی استفاده شود.
دستهبندی پروتیین تراپی مو بر اساس هدف به صورت زیر است:
پروتئین درمانی مرطوب کننده
این روش معمولا برای افرادی کاربرد دارد که به دلیل دکلره و رنگ کردن مداوم، موهایشان دچار خشکی و وزی بیش از حد شده است. در روش پروتئین درمانی مرطوب کننده، بیشتر از مواد و ماسکهای آبرسان استفاده میشود.
پروتئین درمانی تغذیه کننده
این روش بیشتر برای موهای دارای موخوره و آسیب دیده کاربرد دارد. در آن بیشتر از مواد و ماسکهایی استفاده میشود که علاوه بر داشتن خاصیت آبرسانی، موها را تغذیه میکنند. برای رسیدن به نتیجه مطلوب، توصیه میشود که این روش هر چند وقت یکبار تکرار شود.
پروتئین تراپی مو چگونه انجام میشود
اگر با خواندن بخشهای قبلی نسبت به انجام پروتیین تراپی ترغیب شدهاید و دوست دارید بدانید روش انجام پروتئین تراپی چیست، حتما این بخش را بخوانید. نحوه انجام پروتئین درمانی مو به نوع آن بستگی دارد و میتوانید خودتان هم آن را در خانه و با مواد طبیعی انجام بدهید.
آموزش مراحل پروتئین تراپی مو
همان طور که گفتیم، انجام این روش به نوع آن بستگی دارد؛ اما مراحل زیر عموما در تمامی انواع پروتئین درمانی مو وجود دارد:
- ابتدا موهای خود را با یک شامپوی مناسب مثل شامپو سر گیلاس الیو بشویید. این شامپو علاوه بر قدرت پاک کنندگی بالا، خاصیت ترمیم کنندگی هم دارد.
- موها را کمی (نه کامل) با حوله خشک کنید.
- با باد سرد سشوار موها را خشک کنید.
- موها را به چند دسته تفکیک کنید.
- محصول پروتئین تراپی یا ماسک مو مورد نظر را به موهای خود بزنید. برای پخش شدن بهتر مواد، از شانه دندانه پهن کمک بگیرید.
- بسته به نوع مواد پروتئینی، بین 45 دقیقه تا یک ساعت صبر کنید. میتوانید در این مدت موهای خود را با کلاه حمام بپوشانید.
- موها را با آب گرم بشویید.
- مجددا موها را با باد سرد سشوار خشک کنید.
در فیلم آموزش پروتئین تراپی مو، مراحل این کار را میتوانید ببینید.
روش پروتئین تراپی مو در خانه با مواد طبیعی
همان طور که قبلا گفتیم، روش پروتیین کردن موها در خانه با استفاده از ماسک مو طبیعی انجام میشود و مراحل پروتئین تراپی خانگی با آن چیزی که در بخشی قبلی توضیح دادیم، تفاوتی ندارد.
مؤثرترین ماسک پروتئینی برای مو، از ترکیب تخم مرغ و ماست پروبیوتیک به دست میآید. پروتئینهای تخم مرغ به پر کردن شکافهای بین کوتیکولها کمک میکند و مواد پروبیوتیک ماست نیز ساقههای مو را ترمیم و تقویت میکند. نتیجه استفاده از این ماسک، موهایی نرم و ابریشمی است که راحت حالت میگیرد.
برای تهیه ماسک مو تخم مرغ و ماست، یک عدد تخم مرغ را با 2 قاشق ماست ترکیب کنید و آن قدر هم بزنید تا به مخلوطی یک دست برسید. میتوانید این ماسک را 2 بار در هفته و هر بار به مدت 30 دقیقه روی موهای خود بگذارید.
به جای ماسک بالا میتوانید از ماسک مو گیلاس الیو استفاده کنید که حاوی پروتئین هیدرولیز شده گیاهی، آنتی اکسیدان و عصاره گیلاس است و به تقویت و ترمیم موهای آسیب دیده شما کمک میکند. همچنین این ماسک سولفات و پارابن ندارد و به همین دلیل برای مو و پوست سر عوارض جانبی ایجاد نمیکند.
ماندگاری پروتئین تراپی مو چقدر است؟
ماندگاری پروتئین تراپی مو به روش انجام و مواد به کار رفته در آن بستگی دارد. اگر پروتئین کردن مو در سالنهای حرفهای انجام شود، مدت زمان دوام آن تا 6 ماه هم میرسد. طول ماندگاری روشهای خانگی هم بین 4 تا 8 هفته است. در میان روشهای پروتیین تراپی، کراتین کردن مو بیشتر از همه دوام دارد.
تفاوت کراتین مو با پروتئین تراپی مو چیست؟
کراتین مو یکی از روش های پروتئین کردن مو است که در آن از پروتئین کراتین استفاده میشود. این پروتئین مو به صورت طبیعی در بدن وجود دارد و کار آن حفظ انسجام بافتهای مو، پوست و ناخن است.
کاهش کراتین، به باز شدن کوتیکولهای مو منجر میشود. کراتینه هم مثل پروتئین درمانی به تقویت و نرم شدن موها کمک میکند؛ اما تمرکز کمتری روی ترمیم، بازسازی و افزایش رطوبت موها دارد. همچنین مدت زمان ماندگاری آن کمتر است.
همان طور که در فیلم آموزش پروتئین تراپی مو دیدید، در این روش الزامی به صاف کردن موها نیست و هدف اصلی آن ترمیم ساقههای مو است؛ در حالی که کراتین تراپی عموما با هدف صاف کردن موها انجام میشود.
بوتاکس مو بهتره یا پروتئین تراپی؟
بوتاکس مو هم نوعی روش درمانی است که برای ترمیم موها به کار میرود؛ اما بیشتر بر درمان ریزش مو و بهبود رشد آن تمرکز دارد. در این روش درمانی از سم بوتولینوم یا همان بوتاکس استفاده نمیشود. به جای آن، از روغن های آبرسان، آنتی اکسیدانها و ترکیبات ترمیم کننده برای توقف ریزش مو و افزایش حجم آن استفاده میکنند.
همچنین بوتاکس مو هزینه به مراتب بالاتری دارد و ماندگاری آن از پروتئین درمانی کمتر است.
آیا پروتئین تراپی مو را صاف میکند؟
همان طور که در ویدئو و عکس پروتئین تراپی مو دیدید، این روش ممکن است موها را صاف کند؛ چون با بهبود ساختار مو وزی و خشکی آن را میگیرد. همچنین اگر در پایان پروتیین درمانی از اتوی مو استفاده کنید، موها کاملا صاف میشوند.
پروتئین تراپی مو چند درصد صافی دارد؟
میزان صافی مو ناشی از این روش، به قدرت مواد پروتئینه مورد استفاده بستگی دارد؛ اما میتوانید توقع صافی 60 تا 70 درصدی از آن داشته باشید. اگر دنبال صافی 100 درصدی موها هستید، بهتر است کراتین تراپی را امتحان کنید که ماندگاری بالاتری دارد. البته به این نکته هم توجه داشته باشید که صافی ناشی از کراتین تراپی حجم موها را کمتر نشان میدهد.
علت صاف نشدن مو بعد از پروتئین تراپی چیست؟
پروتئین تراپی بیشتر بر ترمیم و تقویت مو و درمان عوارض مختلف آن تمرکز دارد و ممکن است موها را کاملا صاف و یکدست نکند. با این حال اگر موهای شما بعد از این روش درمانی حتی در حد 60 درصد بالا هم صاف نشده، میتوانید علت را در فهرست زیر پیدا کنید:
- استفاده از محصول نامناسب
- انجام نادرست پروتئین درمانی
- آسیب دیدگی یا خشکی بیش از حد مو قبل از انجام این روش
- عوامل محیطی و آب و هوایی مثل هوای شرجی، بارندگی و ...
- استفاده از حرارت زیاد سشوار و اتوی مو هنگام صاف کردن
- استفاده از شامپوی سولفات دار بعد از انجام این روش
- عدم استفاده از ماسک بدون سولفات بعد از این روش
- رژیم غذایی ناسالم
آیا پروتئین تراپی باعث ریزش مو میشود؟
اگر این روش به درستی و با استفاده از محصولات باکیفیت انجام شود، منجر به ریزش مو نمیشود. ممکن است در دوره کوتاهی بعد از پروتیین تراپی احساس کنید ریزش موهایتان از قبل هم بیشتر شده، که این اتفاق طبیعی است.
زمانی که ساقه مو تقویت میشود، قسمتهای شکننده و مرده آن میریزد. همچنین چرخه رشد مو سریعتر میشود و ریزش موهایی که عمر آنها تمام شده است، سریعتر به نظر میرسد.
البته ریزش مو بعد از پروتئین تراپی ممکن است به دلیل حساسیت به مواد مورد استفاده هم باشد. در صورت احساس التهاب در کف سر و ریزش مو بعد از این روش، به پزشک مراجعه کنید.
فواید پروتئین تراپی مو برای کودکان چیست؟
پروتیین درمانی یکی از روشهای مفید برای درمان وزی، خشکی و آسیبهای موی کودکان است. البته مواد پروتئین تراپی مخصوص کودکان با بزرگسالان تفاوت دارد و باید از مواد ملایمتری برای این کار استفاده شود. همچنین متخصصین پوست و مو انجام این روش برای کودکان زیر 12 سال را توصیه نمیکنند.
بهترین مواد پروتئین تراپی مو چیست؟
بسته به نوع روش پروتئین تراپی مو، از مواد متفاوتی استفاده میشود که هر کدام فواید خاص خود را دارند. در ادامه به بهترین مواد مورد استفاده در این روش اشاره میکنیم:
- پروتئین کراتین
- پروتئین هیدرولیز شده شیر، گندم، سویا و جو
- روغن آرگان (حاوی ویتامین E و آنتی اکسیدان) و انواع روغن های آبرسان
- پروتئین های حیوانی
- انواع ویتامین و مواد معدنی مختلف مثل ویتامین E و B، بیوتین، آهن و زینک
قیمت مواد پروتئین تراپی مو
بسته به نوع ماده پروتئینی، قیمت آن ممکن است متفاوت باشد. بهترین مواد پروتئین تراپی موجود در بازار با نام پروتئین برزیلی A و B شناخته میشوند که قیمت آنها از 350 تا 500 هزار تومان (تابستان 1403) متفاوت است. همچنین به جای این مواد میتوانید از انواع ماسک مو پروتئینه ایرانی و خارجی موجود در بازار یا شامپوهای پروتئینه استفاده کنید.
هزینه پروتئین تراپی مو
اگر خودتان آستینها را بالا بزنید و پروتئین درمانی را در خانه یاد بگیرید، هزینه این روش چندان زیاد نمیشود. در صورت استفاده از ماسک های خانگی، این هزینه کمتر هم خواهد شد.
قیمت پروتئین تراپی مو در سالن
آرایشگرهای حرفهای بیشتر پول تخصص، زمان و تجهیزات خود را میگیرند و به همین دلیل، قیمت پروتیین تراپی در آرایشگاه، تنها به قیمت مواد آن بستگی ندارد. در تابستان 1403 هزینه پروتئین تراپی در سالنهای زیبایی چیزی حدود 2 تا 5 میلیون تومان است.
عوارض پروتئین تراپی مو چیست؟
این روش معمولا عوارض جانبی جدی ندارد؛ چون در آن از ترکیبات طبیعی و گیاهی استفاده میشود. با این حال اگر پوست و موی حساسی دارید؛ پیش از انجام این روش در سالن، به آرایشگر بگویید که به کدام مواد آلرژی دارید. اگر هم میخواهید این روش را در خانه انجام بدهید، برچسب روی مواد مورد استفاده خود را با دقت بررسی کنید.
مهمترین عوارض پروتئین تراپی مو عبارتاند از:
- شکستگی و بیشتر شدن ریزش مو به صورت موقت
- خارش و التهاب پوست کف سر
- تضعیف شدن تارهای مو (به دلیل استفاده بیش از حد از مواد)
- خشک شدن پوست کف سر
چه کسانی نباید پروتئین تراپی مو را انجام دهند؟
این روش برای بیشتر افراد خطری ندارد؛ اما اگر شرایط فهرست زیر شامل حالتان میشود، بهتر است قید انجام آن را بزنید:
- آلرژی به مواد مورد استفاده و روغن های گیاهی
- حساسیت پوست کف سر
- وجود التهاب، عفونت، زخم و ترشحات غیرطبیعی در پوست کف سر
- بارداری و شیردهی
مراقبت های بعد از پروتئین تراپی مو
مراقبتهای بعد از پروتئین تراپی با مراقبتهای بعد از بوتاکس و کراتین مو تقریبا یکی است و شامل موارد زیر میشود:
- تا 48 ساعت بعد از برخورد آب با موهایتان خودداری کنید.
- از شامپو، نرم کننده و ماسک موی بدون سولفات استفاده کنید.
- از شستن بیش از حد موها و استفاده از آب داغ برای شستشوی مو خودداری کنید.
- تا 48 ساعت به موهای خود حالت ندهید و آنها را نبندید.
- از روبالشیهای ابریشمی استفاده کنید.
- تا 48 ساعت بعد از فعالیتهای سنگین بدنی خودداری کنید و اگر عرق کردید، موهای خود را سریع سشوار بکشید.
محصولات مراقبت مو برای بعد از پروتئین درمانی مو
در این مقاله تلاش کردیم به سؤال «پروتئین تراپی مو چیست؟» پاسخ کاملی بدهیم و به چند و چون انجام این روش، مزایا و عوارض آن پرداختیم. همچنین درباره تفاوت کراتینه کردن و بوتاکس مو با پروتئین تراپی مو چیست نیز به شما گفتیم.
اگر به دنبال محصولات مراقبت از مو برای شروع پروتئین کردن مو و مراقبتهای بعد از آن هستید، میتوانید از محصولات مراقبت از مو گیلاس الیو استفاده کنید. این محصولات حاوی عصاره طبیعی گیلاس، پروتئین هیدرولیز شده و آنتی اکسیدان هستند و علاوه بر تأمین مواد مغذی برای مو، قدرت پاک کنندگی بالایی دارند.
مقالات مرتبط