در میان انواع ترکیبات شیمیایی کشف شده توسط انسان، احتمالا کمتر ماده ای مثل گلیسیرین به او خدمت کرده است. این ماده نجیب به وفور در طبیعت وجود دارد و استخراج آن کار چندان سختی نیست. علاوه بر این، این ماده هر آن چه در توان داشته را برای انسان گذاشته و حتی در نابودی دشمنان نیز به ما کمک کرده است. به جز ساخت بمب، گلیسیرین در تولید شیرینی جات، دارو، چاشنی وِیپ و... کاربرد دارد و مهمتر از همه، خواص گلیسیرین برای پوست باعث شده که حضور فعالی در محصولات مراقبت از پوست داشته باشد.
اگر میخواهید بدانید گلیسیرین چیست، چه کاربردهایی دارد و در چه انواعی در بازار پیدا میشود، این مقاله را بخوانید. در انتها هم برندی را معرفی میکنیم که از این ماده و عصاره های طبیعی دیگر برای تولید انواع شامپو بدن باکیفیت استفاده میکند.
گلیسیرین چیست؟
گلیسیرین (به انگلیسی Glycerin) یا گلیسرول مادهای است بی رنگ، بی بو، غیرسمی و حلال در آب و اتانول که طعمی شیرین دارد. به دلیل این ویژگیها، از آن به صورت گسترده در تولید محصولات مختلف استفاده میشود.
این ماده به صورت طبیعی در ساختار پوست و سایر بافتهای بدن جانداران و از جمله انسان وجود دارد و به همین دلیل است که محصولات حاوی آن سازگاری بالایی با پوست ما دارند و به نرم و لطیف شدن آن کمک میکنند. در ادامه عکس گلیسیرین را میبینید.
گلیسیرین برای چیست و برای چی خوبه؟
یکی از مهمترین فواید گلیسیرین برای بدن، حفظ رطوبت پوست است. این روغن با لایهای که روی پوست ایجاد میکند، نمیگذارد رطوبت داخل آن از دست برود. به غیر از حفظ رطوبت پوست، استفاده گسترده از این ماده در ساخت انواع کرم، لوسیون، شامپو و ... یک دلیل مهم دیگر هم دارد که به قدرت بالای حل شدن آن در آب و الکل برمیگردد. این ماده با هر نسبتی در آب و اتانول حل میشود و به همین دلیل یکی از افزودنیهای مفید برای محصولات آرایشی و بهداشتی است.
از دیگر کاربردهای این ماده میتوانیم به فهرست زیر اشاره کنیم:
- درمان مشکلات پوستی
- ساخت دارو
- ساخت مهمات جنگی
- شیرین کننده و نرم کننده بافت خوراکیهای صنعتی
- تولید رنگ
- ساخت ضد یخ (به دلیل پایینتر بودن دمای انجماد آن نسبت به آب)
- تولید کود شیمیایی و طبیعی
- روغن کاری ابزارآلات صنعتی
انواع گلیسیرین چیست؟
این ماده معمولا از چربیهای گیاهی و حیوانی به دست میآید و به منظور آماده سازی برای کاربردهای بالا، به آن روغن گیاهی طبیعی اضافه میکنند. این واکنش اسید چرب و تری گلیسیرید تولید میکند و با تصفیه تری گلیسیرید، روغن گلیسیرین به دست میآید.
در ادامه با انواع این ماده آشنا میشوید:
گلیسیرین خوراکی
این ماده بیشتر با نام گلیسرول شناخته میشود که ترکیب الکلی قندی دارد و از چربیهای حیوانی و گیاهی یا به صورت مصنوعی به دست میآید. گلیسرول بیشتر به عنوان شیرین کننده در تولید دارو و انواع مواد غذایی صنعتی کاربرد دارد.
گلیسیرین گیاهی
برای تولید این ماده از چربیهای گیاهانی مثل نارگیل، زیتون، خرما و ... استفاده میشود. روغن این گیاهان با یک باز قوی مثل هیدروکسید سدیم ترکیب میشوند تا Glycerin از تری گلیسیرید موجود در آنها جدا شود.
گلیسیرین حیوانی
برای تولید این ماده هم از ترکیب چربی حیوانی با هیدروکسید سدیم استفاده میشود. واکنش صابونی شدن باعث میشود که Glycerin حیوانی تولید شود.
گلیسیرین مصنوعی
این ماده در کارخانه و با ترکیب چند ماده شیمیایی تولید میشود. برای رسیدن به این هدف، از واکنش کلراسیون پروپیلن استفاده میکنند.
خواص گلیسیرین چیست؟
فواید این ماده برای سلامت بدن بی شمار است و در این بخش به مهمترین فواید آن که حفظ سلامت پوست و مو است، اشاره میکنیم:
فواید و خواص گلیسیرین برای پوست
مهمترین پاسخی که میتوان به سؤال فواید گلیسیرین چیست داد، خاصیت رطوبت رسانی آن به پوست است. این ماده به دلیل سازگاری بالا با بافتهای پوستی و وزن مولکولی پایین، به سرعت به لایههای زیرین پوست نفوذ میکند و رطوبت مورد نیاز آنها را تأمین میکند. همچنین باقی ماندن گلیسیرین روی پوست، جلوی تبخیر رطوبت آن را میگیرد.
همچنین این ماده ضد التهاب و ضد باکتری است و جلوی عوارض پوستی ناشی از این عوامل را میگیرد.
خواص گلیسیرین برای پوست دست
مهمترین خاصیت این ماده برای پوست دست، افزایش لطافت و نرمی آن است. این ماده در بیشتر کرم های مرطوب کننده دست و صورت وجود دارد؛ اما آنهایی که با مشکلاتی مثل خشکی و زبری شدید پوست دست و پنجه نرم میکنند یا دچار بیماریهای پوستی مثل آبله مرغان و ... شدهاند، از صابونهایی که با پایه این ماده ساخته شدهاند یا کرمهایی که دوز بالایی از آن را دارند استفاده میکنند.
گلیسیرین برای پوست صورت
این ماده علاوه بر حفظ رطوبت پوست صورت، جلوی ایجاد چین و چروک را میگیرد و به افزایش قوام و خاصیت ارتجاعی این ناحیه کمک میکند.
برای استفاده از این خواص، میتوانید ماسکها، سرمها و کرمهای حاوی این ماده را بخرید یا آن را با روغنهایی مثل روغن زیتون ترکیب کنید و ماسک صورت خانگی بسازید.
خواص گلیسیرین و گلاب برای چاقی صورت
استفاده از این ماده به تنهایی صورت را چاقتر نمیکند؛ بلکه با افزایش چربی زیر پوست و حفظ خاصیت الاستیسیته پوست صورت، جلوی شل شدن آن را میگیرد و باعث میشود که پرتر به نظر برسد.
برای رسیدن به این هدف، میتوانید 4 یا 5 قطره از این ماده را با 2 قطره گلاب ترکیب کنید و این محلول را پیش از خواب به آرامی به پوست صورت بزنید. صبح صورت خود را با آب ولرم بشویید.
گلاب هم خاصیت رطوبت رسانی و جلوگیری از ایجاد چین و چروک دارد و پوست را ضد عفونی میکند. استفاده از آن در این ماسک، خواص جوان سازی پوست آن را افزایش میدهد.
گلیسیرین برای سفیدی صورت
این ماده رطوبت و چربی مورد نیاز پوست را در سطح بالایی تأمین میکند و به همین دلیل برای از بین بردن سلولهای مرده پوست و افزایش سرعت بازسازی و ترمیم آن مفید است. برای روشن کردن پوست صورت یا سایر قسمتهای بدن، میتوانید از روغن طبیعی (گیاهی یا حیوانی) آن استفاده کنید. ناحیه مورد نظر را به مدت 30 دقیقه با این روغن بپوشانید و سپس آن را با آب ولرم بشویید.
اگر پوست حساسی دارید، پیش از این کار مقداری از روغن را روی قسمت کوچکی از پوست خود تست کنید.
گلیسیرین و لک صورت
همان طور که گفتیم، گلیسرول میتواند پوست صورت را نرم و لطیف کند. نرم شدن و افزایش رطوبت پوست صورت، به لایه برداری سریعتر و بهتر پوست این ناحیه کمک میکند. این موضوع حذف سلولهای مرده و از جمله لکها را به دنبال دارد.
خواص گلیسیرین برای مو
سادهترین خاصیت روغن گلیسیرین برای مو، افزایش حالت پذیری موها است. این ماده موها را هم مثل پوست نرم و لطیف میکند و این خاصیت آن قدر قدرتمند است که از این روغن برای حالت دادن به موهای فر استفاده میشود. همچنین این ماده رطوبت موها را افزایش داده و با تأمین مواد مغذی مورد نیاز، به بهبود ظاهر و سلامت آنها کمک میکند.
از دیگر خواص این ماده برای موها میتوانیم به درمان موخوره اشاره کنیم. موخوره معمولا به دلیل خشک شدن موها و از بین رفتن کوتیکول ساقه آنها به وجود میآید و روغن گلیسرول با ترمیم کوتیکولها و بستن آنها، موخوره را از بین میبرد.
میتوانید روغن گلیسیرین را پس از حمام و پیش از استفاده از سشوار و ابزارهای حرارتی به موهای خود بزنید تا از موها در برابر آسیبهای حرارتی و خشک شدن بیش از حد آنها محافظت کند.
فواید گلیسیرین برای ابرو
روغن گلیسرول در ترکیب با سایر روغنهای خوراکی یا تخم مرغ، میتواند فولیکولهای ابرو را ترمیم کند و باعث رشد بیشتر و پرپشتی ابروها شود. اگر ابروهای شما به دلیل کشیدن مداد یا رنگ کردن، کم پشت شده، میتوانید این روغن را با روغن بادام تلخ ترکیب کنید و چند قطره از آن را شبها به ابروهای خود بزنید. سپس صبح، صورت خود را با آب ولرم بشویید.
خواص گلیسیرین برای واژن
از آنجایی که این روغن برای سفید کردن پوست کاربرد دارد، میتواند برای سفید کردن واژن هم مفید باشد. برای این کار میتوانید گلیسرول را با آب لیمو ترش و عسل ترکیب کنید. همچنین این ماده برای رفع خشکی واژن نیز مفید است و به دلیل داشتن خاصیت ضدعفونی کننده و ضد باکتری، از آن در روان کنندههای جنسی استفاده میشود.
آیا گلیسیرین برای انواع پوست مفید است؟
شاید کمتر روغنی را بتوانید پیدا کنید که برای انواع پوست مفید باشد. در ادامه به خواص آن برای پوستهای خشک، چرب، مختلط و حساس اشاره میکنیم:
پوست های خشک
این ماده بهترین دوست پوست خشک است و علاوه بر افزایش رطوبت و لطافت این نوع پوست، از پوسته پوسته شدن و بروز چین و چروک در آن جلوگیری میکند.
پوست چرب
شاید تصور کنید که این روغن به دلیل داشتن چربی بالا برای پوست چرب و مستعد آکنه چندان مفید نیست؛ اما بر خلاف سایر روغنها گلیسرول به دلیل داشتن وزن مولکولی پایین، به لایههای زیرین پوست میرود و منافذ آن را مسدود نمیکند. همچنین این ماده چربی و pH پوست را تنظیم میکند و جلوی بروز آکنه را میگیرد.
پوست مختلط
از آنجایی که پوستهای مختلط ترکیبی از پوست خشک و چرب است و گلیسرول برای هر دوی این پوستها فواید زیادی دارد، میتوانید با خیال راحت از آن برای پوستهای مختلط استفاده کنید. استفاده از این ماده به ایجاد تعادل در این نوع پوست کمک میکند و جلوی بروز جوش در آن را میگیرد.
کاربرد گلیسیرین برای پوست در انواع محصولات بهداشتی
اگر میخواهید بدانید مهمترین کاربرد گلیسیرین چیست و چگونه محصولات آرایشی و بهداشتی حاوی آن به سلامت پوست و موی شما کمک میکنند، این مقاله را تا انتها بخوانید.
خواص صابون گلیسیرین
اگر در کودکی به آبله مرغان مبتلا شده باشید، احتمالا با خواص صابون گلیسیرین آشنایی دارید. این صابون به رفع التهاب و بثورات پوستی کمک میکند و جلوی خشکی بیش از حد پوست را میگیرد. همچنین به دلیل جلوگیری از بروز چین و چروک و پیر شدن پوست، و برای انواع پوست مناسب است.
خواص روغن گلیسیرین برای پوست چیست؟
روغن گلیسیرین به عنوان ماده اولیه در تولید انواع صابون، کرم، لوسیون، سرم پوست و مو و ... کاربرد دارد. همان طور که گفتیم، این روغن به حفظ رطوبت پوست، جلوگیری از بروز چین و چروک و از بین بردن لک و تیرگی آن کمک میکند. همچنین میتوانید این روغن را به تنهایی برای بهبود سلامت پوست و مو استفاده کنید.
کرم گلیسیرین
انواع کرم گلیسیرین برای افزایش رطوبت پوست دست و صورت و همچنین رفع چروکهای دور چشم تولید میشوند. این ماده با افزایش خاصیت ارتجاعی پوست و افزایش چربی زیر آن، جلوی بروز چروکهای دور چشم را میگیرد.
نحوه استفاده از گلیسیرین چیست؟
میتوانید این روغن را به تنهایی یا در ترکیب با سایر روغنهای طبیعی مثل روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن بادام تلخ و ... استفاده کنید. همچنین این روغن در انواع محصولات بهداشتی و آرایشی مثل کرم، شامپو، لوسیون و ... وجود دارد.
عوارض جانبی و مضرات گلیسیرین برای پوست
همان طور که گفتیم، گلیسرول یک ماده غیرسمی است و نسبت به فواید زیاد، عوارض کمی دارد. مهمترین عارضه این ماده، واکنشهای آلرژیک پوست است.
برای جلوگیری از بروز این عارضه، توصیه میکنیم ابتدا گلیسیرین را روی بخش کوچکی از پوست آرنج خود تست کنید و اگر عارضهای مشاهده نشد، این روغن را برای سایر بخشهای بدن به کار ببرید.
آیا گلیسیرین پوست را تیره میکند؟
این ماده معمولا به عنوان روشن کننده پوست کاربرد دارد؛ اما اگر به صورت غیراصولی و بیش از حد از آن استفاده کنید، میتواند منجر به دهیدراته شدن و خشکی پوست شود که تیره شدن آن را نیز به دنبال دارد.
گلیسیرین را از کجا تهیه کنیم؟
این روغن را میتوانید از عطاریها، داروخانهها و فروشگاههای لوازم آرایشی و بهداشتی تهیه کنید. نوع خالص این روغن معمولا کمیاب است و فقط برای استفاده صنعتی و در مقدار زیاد فروخته میشود.
مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت گلیسیرین چیست؟
این ماده معمولا قیمت بالایی ندارد و از ارزانترین روغنهای مفید برای پوست و مو محسوب میشود. قیمت گلیسرول به نوع و حجم بستهبندی آن بستگی دارد و معمولا قیمت نوع حیوانی و گیاهی از نوع مصنوعی آن بیشتر است.
خواص گلیسیرین برای پوست در انواع شامپو بدن الیو
در این مقاله به شما گفتیم گلیسیرین چیست، چه کاربردهایی دارد، در چه محصولاتی به کار میرود و چگونه میتوانید از خواص گلیسیرین برای پوست استفاده کنید. برای استفاده از فواید این روغن برای نرمی و لطافت پوست، میتوانید از انواع شامپو بدن الیو استفاده کنید که با روغن گلیسرول طبیعی و ترکیبات گیاهی تولید میشوند و پوست شما را نرم و لطیف میکنند. همچنین آنتی اکسیدانهای موجود در آنها جلوی آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد را میگیرند.
مقالات مرتبط