رژیم غذایی، استرس، بیماری، استفاده از برخی محصولات شیمیایی و استفاده بیش از حد از سشوار، میتواند منجر به شکستگی مو شود. شکنندگی مو در تمامی انواع مو از صاف گرفته تا فر رخ میدهد و معمولا باعث میشود که موها در انتها یا نزدیک تاج سر وز به نظر برسند. در بیشتر موارد، درمان های خانگی برای شکستن مو مفید واقع میشود و برای جلوگیری از آن هم رعایت چند نکته ساده کافی است.
در این مقاله به علل و راههای پیشگیری از شکستگی مو و همچنین درمان موهای شکننده اشاره میکنیم.
شکستگی مو چیست؟
شکستن مو زمانی رخ میدهد که لایه محافظ مو یا همان کوتیکول آسیب میبیند و پولکهای همپوشان آن از یکدیگر جدا میشوند. جدا شدن این پولکها منجر به خشکی مو و عوارضی مثل شکنندگی و وز شدن مو میشود. علل شکنندگی مو میتواند طبیعی و ناشی از قرار گرفتن مو در چرخه ریزش باشد یا به دلیل استرس، بیماری، تغییرات هورمونی و عادات نادرست شستشوی مو و خشک کردن مو رخ دهد.
علت شکسته شدن مو
مهمترین و رایج ترین علل شکستن مو عبارتاند از:
1. رژیم
کمبود چه ویتامینی باعث وز شدن مو میشود؟ چه چیزی بخوریم که موهایمان خشک و شکننده نشود؟
ویتامینهای A ،D ،C و E نقش مهمی در تنظیم ترشح سبوم در پوست سر، محافظت از کوتیکول مو و حفظ استحکام موها دارند و شکستگی مو و وز شدن موها، میتواند از نشانههای کمبود این ویتامینها در رژیم غذایی شما باشد. همچنین مصرف به اندازه برخی مواد معدنی مثل آهن، روی و اسیدفولیک هم برای جلوگیری از شکستن مو ضروری است.
برای حفظ استحکام موها، باید به اندازه کافی پروتئین و آنتی اکسیدان هم مصرف کنید.
2. استرس
شواهد علمی متعدد ارتباط بین استرس و شکستگی و ریزش مو را تأیید کردهاند. تلوژن افلوویوم یکی از انواع آلوپسی (ریزش مو) است که به دلیل استرس رخ میدهد و باعث میشود فولیکولهای موی سر غیرفعال شوند. در نتیجه موهایی که در میانه چرخ رشد خود هستند میشکنند و ممکن است موهای قدیمی هم بریزند.
یاد گرفتن راههای کنترل استرس میتواند جلوی شکستن و ریزش موهایتان را بگیرد.
3. خشکی مو
موهای بیش از حد خشک مستعد آسیب و شکنندگی هستند. علت خشکی مو میتواند آب و هوای خشک، گرمای زیاد، شستشوی مو با آب داغ و استفاده بیش از حد از سشوار و ابزارهای حرارتی حالت دهنده مو باشد. اگر انتهای موهای شما خشک است، برای جلوگیری از شکستگی مو، شامپو را بیشتر به ریشه و نیمه بالایی مو بزنید.
استفاده از نرم کننده و ماسک موی آبرسان برای رفع این مشکل ضروری است. اگر فرصت کافی ندارید، قبل از شانه زدن مو از یک نرم کننده بدون آبکشی استفاده کنید.
4. آسیب ناشی از ابزارهای حرارتی مو
گرمای زیاد سشوار و ابزارهای حرارتی منجر به شکستن مو میشود؛ چون موها را خشک و به کوتیکولهای مو آسیب میزند. برای جلوگیری از این اتفاق، یک بار در هفته به موهایتان استراحت بدهید و بگذارید که به صورت طبیعی خشک شوند. همچنین میتوانید از سشوار یا ابزارهای حرارتی سرامیکی استفاده کنید. این ابزارها به تدریج گرم میشوند و آسیبهای حرارتی مو را به حداقل میرسانند.
برای جلوگیری از شکستگی مو، قبل از ابزارهای حالت دهنده مو از اسپری محافظ حرارت استفاده کنید.
5. صاف کردن و رنگ کردن بیش از حد مو
فر و صاف کردن مو با محصولات شیمیایی و رنگ کردن مو در یک یا 2 جلسه اول، موهای شما را سالمتر نشان میدهد؛ اما افراط در آنها منجر به تخریب کوتیکول مو، خشکی و شکستگی مو میشود. همچنین مدام رنگ کردن موها هم باعث میشود رنگ با پوست سر شما واکنش نشان بدهد و دچار درماتیت تماسی شوید.
آکادمی متخصصان پوست آمریکا توصیه میکند که برای رفع این علت خشکی مو، فاصله بین جلسات صاف، فر و رنگ کردن مو را به 8 تا 10 هفته افزایش دهید. در این مدت، میتوانید از ماسکهای آبرسان و مغذی برای ترمیم موها استفاده کنید.
6. شستشوی بیش از حد مو
آنهایی که پوست چربی دارند، با مشکل تولید سبوم بیش از حد در پوست سر خود دست و پنجه نرم میکنند. این مشکل میتواند وسواس شستشوی بیش از حد مو را ایجاد کند. اگر موی چربی دارید، شستشوی روزانه آن مشکلی ندارد؛ اما نباید موهایتان را چند بار در روز بشویید. اگر هم موی خشک یا نرمالی دارید، شستشوی آن برای چند بار در هفته کافی است.
برای جلوگیری از خشکی و شکستگی مو، شامپو را به آرامی روی پوست خود ماساژ بدهید و نرم کننده مو را به آرامی از نوک تا ریشه مو بزنید.
اگر موی چربی دارید، میتوانید از شامپو موهای چرب آلوئه ورا و علف لیمو الیو استفاده کنید. عصاره طبیعی علف لیمو این شامپو به کنترل ترشح سبوم در پوست سر کمک میکند و عصاره آلوئه ورا در آن باعث افزایش رطوبت موها می شود.
7. خشک کردن نامناسب با حوله
همه ما عادت داریم که بعد از خروج از حمام موها و پوستمان را با حوله خشک کنیم. حرکت دادن حوله به صورت مالشی روی موها، منجر به آسیب دیدن کوتیکول و شکستگی مو میشود؛ چون موهای خیس در آسیب پذیرترین حالت خود قرار دارند. برای جلوگیری از این وضعیت، میتوانید حوله را به عنوان جاذب آب برای مدتی طولانیتر روی موهایتان قرار دهید یا آن را به آرامی و بدون حرکات خشن روی موها بکشید.
8. استفاده زیاد از کش موی سر
زمانی که میخواهید ورزش کنید، احساس میکنید موهایتان بدحالت است یا عجله دارید، استفاده از کش مو ضروری به نظر میرسد. با این حال استفاده از کش مو به پوست سر و کوتیکول مو آسیب میرساند و بستن دم اسبی موها با آنها، ممکن است منجر به ریزش مو شود. برای جلوگیری از شکنندگی مو، میتوانید موهایتان را شلتر ببندید یا گاهی اوقات آنها را باز بگذارید. همچنین بهتر است از کش موی پلاستیکی استفاده نکنید.
9. برس زدن و شانه زدن نادرست مو
انجمن متخصصان پوست آمریکا به تازگی اعلام کرده که افسانه 100 بار برس کشیدن مو در روز برای حفظ سلامت آن، واقعیت ندارد. این انجمن توصیه میکند که فقط در صورت نیاز به حالت دادن موها باید به آنها شانه یا برس بزنید. تحقیقات علمی ثابت کردهاند که کمتر برس کشیدن میزان ریزش آن را کاهش میدهد.
برای جلوگیری از شکستگی مو، حتما از شانه دندانه درشت استفاده کنید. همچنین فقط زمانی که موها خشک است از برس استفاده کنید و حتما برس با دندانههای دارای جنس طبیعی تهیه کنید.
10. کوتاه نکردن مو
کوتاه نکردن منظم مو منجر به موخوره میشود که یکی از علل اصلی شکستگی مو است. موخوره احتمال شکستن موها در نزدیکی ساقه مو را افزایش میدهد.
حتی زمانی که قصد بلند کردن موهایتان را دارید، حتما هر چند هفته یک بار مقدار کمی از آن را کوتاه کنید تا سلامت و استحکام آن بهبود پیدا کند. برای سلامت مو و رفع مشکلات آن میتوانید از آرایشگران حرفهای هم کمک بگیرید.
11. کم کاری تیروئید
علت پوک شدن مو و شکنندگی آن ممکن است به اختلالات تیروئید مربوط شود. این مشکل موها را خشک و شکننده میکند و امکان دارد نازک شدن و ریزش کلی یا سکهای مو را به دنبال داشته باشد.
افراد مبتلا به اختلالات تیروئید علائم زیر را هم در پوست و ناخنهای خود مشاهده میکنند:
- خرد شدن و شکستن راحت ناخنها
- کند شدن روند بهبودی زخمها
- ایجاد خطوط عمیق روی کف دست و پا
- خارش پوست
اگر علائم بالا را به همراه خستگی داشتید، باید به پزشک مراجعه کنید.
12. اختلالات غذا خوردن
اختلالات غذا خوردن هم از علل شکستگی مو محسوب میشوند. این اختلالات سوء تغذیه و مشکلات سلامتی را به دنبال دارند که چرخه رشد طبیعی مو را مختل میکنند. اختلال خوردن باعث میشود مویی که در مرحله رشد (آناژن) قرار دارد، بشکند.
علت خرد شدن مو بعد از دکلره
رنگ کردن مو همراه با دکلره، منجر به از دست رفتن چربی طبیعی مو میشود و به کوتیکولهای مو آسیب جدی میزند. آسیب دیدن کوتیکول هم ریسک شکستگی مو را بالا میبرد. برای جلوگیری از این اتفاق، از تغییر رنگ مو از پایههای خیلی تیره به خیلی روشن یا بالعکس خودداری کنید و حتما از ماسک مو و سرم مو برای تقویت آن استفاده کنید.
همچنین استفاده از شامپوهای مخصوص موی رنگ شده هم برای جلوگیری از آسیب دیدن موها ضروری است. شامپو موهای رنگ شده گیلاس الیو حاوی کمپلکس پروتئین پروهیر و عصاره طبیعی گیلاس است که ضمن تقویت و آبرسانی به موها، با خواص آنتی اکسیدانی خود از موهای رنگ شده شما محافظت میکند.
علت خرد شدن مو بعد از کراتین
مهمترین علت شکستگی مو بعد از کراتین، استفاده از مواد شیمیایی قوی در فرایند کراتینه است. برخی از این مواد حاوی فرمالدئید هستند که نقش مهمی در صاف کردن مو دارد؛ اما ممکن است منجر به خشکی و شکستگی مو هم بشود. انتخاب بهترین ماسک موی کراتینه بدون سولفات و استفاده از آن میتواند جلوی شکستن مو بعد از کراتین را بگیرد.
علائم موهای شکننده کداماند؟
علائم شکستگی مو به علت آن بستگی دارد. بسته به علت پوک شدن مو، علائم رایج آن عبارتاند از:
- ایجاد شکستگی در طول ساقه مو
- موخوره
- خشکی مو
- وزی مو و زبر شدن بافت مو
اگر موهای شما ذاتا فر است، احتمال بیشتری وجود دارد که مبتلا به اختلال تریکورکسیس ندوزا (شکستگی مو و ایجاد گرههای سفید روی ساقهها) شوید؛ چون ساختار موی شما متفاوت و نامتقارن است. این ساختار باعث میشود موها در نواحی خاصی از ساقه، موها ضعیفتر باشند. همچنین هیدراته نگه داشتن موهای فر هم دشوارتر است.
تفاوت شکنندگی مو با نازک شدن موها در چیست؟
شکستگی مو به معنای آسیب دیدن ساقه و کوتیکول مو است؛ درحالیکه نازک شدن موها به کاهش ضخامت تارهای مو و کاهش تراکم کلی آنها اشاره دارد. همچنین موهای شکننده علائمی مثل موخوره، وزی و زبری هم دارند و در مقابل، موهای نازک با علائمی مثل حجم کم و ریزش پراکنده یا الگودار شناخته میشوند.
تفاوت بین ریزش مو با شکستگی موها در چیست؟
شکستگی مو و ریزش آن هر دو منجر به کاهش حجم موها میشوند؛ اما به شیوه متفاوتی عمل میکنند. در شکستگی، موها از میانه ساقه میشکنند و میریزند و کاهش حجم مو در این وضعیت به شکل موخوره رخ میدهد؛ اما در ریزش مو، موها همراه با پیاز سفید کوچکی از پوست سر جدا میشوند. همچنین علل ریزش مو متفاوت است و ممکن است به دلایل ژنتیک رخ دهد.
نکاتی برای جلوگیری از شکستگی مو
با رعایت نکات زیر، میتوانید جلوی شکستگی مو را بگیرید:
- استفاده از نرم کننده بعد از شامپو
- مالش دادن شامپو روی کف سر به جای مو
- شستن موها با شامپوی مخصوص بعد از شنا
- خشک کردن موها با هوا یا از طریق پیچیدن آنها در حوله
- کاهش دفعات استفاده از ابزارهای حرارتی مو
- کاهش دفعات رنگ و دکلره کردن مو
- تغییر دادن مدل مو
- بستن موها به صورت شل
- برس کشیدن آرام موها فقط برای مدل دادن
- نگه داشتن اکستنشن مو برای 2 تا 3 ماه در هر نوبت
- داشتن رژیم غذایی متعادل و سرشار از تمامی مواد مغذی
درمان شکستگی مو و خرد شدن مو چیست؟
با شناسایی علت، استفاده از محصولات تقویت کننده مو و تغییر روتین مراقبت از مو میتوانید سلامت موهایتان را بهبود ببخشید و جلوی شکستگی آن را بگیرید.
تغییر روتین مراقبت از مو
یکی از تغییرات مثبت در روتین مراقبت از مو، میتواند استفاده از نرم کننده باشد. این تغییر مخصوصا زمانی مفید است که از مواد شیمیایی خشن برای صاف کردن مو یا ابزارهای حرارتی به وفور استفاده میکنید. همچنین میتوانید موهایتان را به جای سشوار با هوا خشک کنید یا سراغ شامپوهای ملایمتر بروید.
این تغییرات رطوبت ازدست رفته مو را باز میگرداند و منجر به کاهش شکستگی مو میشود. همچنین اگر زیاد استخر میروید، حتما از کلاه شنا استفاده کنید و موهایتان را با شامپو و نرم کننده ضد کلر بشویید.
استفاده از یک نرمکننده مناسب مو
نرم کنندهها بار الکتریکی موها را خنثی میکنند و از این طریق احتمال وز شدن و گره خوردن مو را پایین میآورند. همچنین جلوی آسیبهای حرارتی ناشی از سشوار را میگیرند و درخشش و لطافت مو را بیشتر میکنند.
کاهش استرس
اگر در طول روز استرس و اضطراب زیادی دارید، ممکن است علت شکستگی موهای شما همین باشد. با اختصاص دادن زمان کافی به استراحت و آرامش، یاد گرفتن مدیتیشن و سایر روشهای کنترل استرس، میتوانید این عارضه را هم کنترل کنید.
تغییرات رژیم غذایی
حال که میدانید کمبود چه ویتامینی باعث وز شدن مو میشود، میتوانید منابع آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید. منابع غذایی مفید برای افزایش استحکام مو شامل غذاهای سرشار از پروتئین، امگا 3، بیوتین و روی میشوند. استفاده از مکملها هم میتواند راهکار مناسبی برای درمان شکستگی مو باشد.
درمان موهای خشک و وز برای جلوگیری از شکستگی مو
اگر درمان های خانگی جواب ندهد و شکستگی مو ادامه پیدا کند، باید سراغ روشهای درمانی زیر بروید:
- استفاده از داروهای مخصوص درمان خط اول مثل ماینوکسیدیل، پروپشیا یا دوتاستراید (با نسخه پزشک)
- کاشت مو و برداشتن مو از ناحیه پرپشت سر برای کاشت مو
- جدا کردن پلاسمای غنی از پلاکت از خون خودتان و تزریق آن به پوست سر
- استفاده از نرم کنندههای عمیق و حاوی پروتئین
بهترین شامپو برای موهای خشک و وز
در این مقاله به بررسی علل و روشهای پیشگیری از شکستگی مو پرداختیم و همچنین به روشهای درمان خانگی و حرفهای شکستن مو اشاره کردیم. اگر موهای خشکی دارید، برای جلوگیری از شکنندگی مو میتوانید شامپو موهای خشک آووکادو الیو را استفاده کنید که نوعی شامپوی ترمیم کننده است. این شامپو پروتئین هیدرولیز شده و روغن طبیعی آووکادو دارد که به ترمیم کردن موهای شکننده و افزایش رطوبت آنها کمک میکنند.
مقالات مرتبط