در انگلیسی 2 اصطلاح مشهور Good hair day و Bad hair day برای توصیف زیبایی موها وجود دارد که معنای حال و هوای کلی و روحیات فرد در یک روز را هم میدهد. در روز موی خوب، موها حالت درخشانی دارند، به خوبی حالت میگیرند و از آنجایی که اول صبح بعد از شستن صورت به حالت موهایمان توجه میکنیم، این موضوع باعث میشود از ابتدای روز خلق خوبی پیدا کنیم. در مقابل، آسیب مو و در کل موهای آسیب دیده میتواند یک روز موی بد بسازد و خلق و خوی ما را خراب کند.
البته گاهی بروز آسیب های مو اجتنابناپذیر است؛ چون اصولا نمیتوانیم موهایمان را به حال خود بگذاریم و استفاده از تکنیکهای زیبایی و حالتدهی، معمولا منجر به داشتن موهای آسیب دیده میشود. در این مقاله قرار است با انواع آسیب مو، دلایل و راه های پیشگیری از آنها آشنا شوید و به شما میگوییم که چگونه موی آسیب دیده خود را ترمیم کنید.
اهمیت شناخت آسیب مو برای پیشگیری از موهای آسیب دیده
موها یکی از حساسترین اعضای بدن ما هستند که ممکن است به راحتی دچار آسیب شوند و در صورت داشتن موهای خشک و حساس، این احتمال بیشتر هم میشود. شناخت انواع آسیب مو برای مقابله و پیشگیری از آنها ضروری است و به شما کمک میکند تا به موقع برای درمان آنها عمل کنید و جلوی آسیب های دائمی را بگیرید.
فهرست زیر شامل علائم هشدار مربوط به موی آسیب دیده است و پس از آن هم برای آشنایی بیشتر، عکس موهای آسیب دیده را میبینید:
- مات بودن ظاهر مو
- وز و شکننده بودن موها
- احساس علائم زبری و خشکی در فواصل 2 تا 3 سانتی متری هر تار مو
- 2 شاخه بودن انتهای موها
- وجود شوره و التهاب در پوست کف سر
- گره خوردن موها و مقاومت در برابر شانه کردن
- ریزش موی غیرعادی
- چرب شدن بیش از اندازه موها
با انواع آسیب های مو آشنا شوید
در ادامه با مهم ترین آسیب های مو و ویژگی های هر کدام آشنا میشوید:
1- گره خوردن موها
هر تار مو از 3 بخش زیر تشکیل شده است:
- مدولا (Medulla) یا داخلیترین قسمت مو
- کورتکس (Cortex) یا لایه دوم با الیاف کراتین و ملانین
- کوتیکول (Cuticle) یا لایه بیرونی و حاوی سلول های مرده
در موهای گرهخورده، کوتیکول مو از لایه دوم جدا میشود و به دلیل برجسته بودن، باعث میشود که تار مو با سایر تارها درگیر شود و گره بخورد. گره خوردن موها و مقاومت آنها در برابر شانه، احتمال شکنندگی و کنده شدن موها از ریشه را بالا میبرد.
2- خشک و کدر شدن موها
موها باید به صورت طبیعی کمی درخشندگی داشته باشند؛ چون کوتیکولها کمی چربی و رطوبت برای محافظت از لایههای دیگر مو تولید میکنند. در موهای خشک و کدر، این چربی و رطوبت به صورت کامل از بین میرود و مو شکننده و انعطاف ناپذیر میشود.
3- سوختگی و وز شدن موها
در این آسیب مو هم کوتیکول از لایههای دیگر جدا میشود و انتهای موها 2 شاخه به نظر میرسند. چنین مویی رطوبت بسیار کمی دارد و اگر روی آن دست بکشید، حس لطافت و تازگی نخواهید داشت. همچنین ممکن است الیاف داخلی موها (کراتین و ملانین) هم بیرون بزنند و از دست بروند.
همان طور که در عکس موهای آسیب دیده دیدید، موهای وز و سوخته حالت در هم و برهمی دارند و به نظر میرسد که قرار نیست هیچ وقت حالت بگیرند.
4- شکنندگی موها
موهای شکننده به آسانی خرد یا خم میشوند و دیگر به حالت قبلی خود برنمیگردند. شایعترین زمان شکستن موها، صبحها و بعد از بیدارشدن است و برطرف کردن این مشکل تلاش و زمان زیادی را میطلبد. کمبود ویتامینها، مواد مغذی و رطوبت منجر به شکنندگی موها میشود.
5- نازک شدن و ریزش موها
نازک شدن موها آنها را کم پشت نشان میدهد و انتخاب شما برای حالت دادن به موها را کم میکند. همچنین این آسیب مو منجر به کوچک شدن فولیکول های مو و در نتیجه ضعیف شدن آنها میشود که ریزش مو را نیز به دنبال دارد.
6- شوره سر
شوره سر یکی از رایج ترین آسیب های مو است که به صورت پوسته ریزی و خشک شدن بیش از حد پوست کف سر خود را نشان میدهد. این مشکل تغذیه ریشه و ساقه مو و آبرسانی به آنها را دچار اختلال میکند و منجر به ریزش مو میشود.
مهم ترین دلایل آسیب مو چیست؟
بعد از شناخت انواع آسیب های مو و ویژگی های موی آسیب دیده، در گام بعدی باید با مهمترین دلایل آسیب مو نیز آشنا شوید تا با اجتناب از آنها بتوانید موهایی درخشان و زیبا داشته باشید:
- نداشتن رژیم غذایی متعادل و مغذی
- کمبود روی و مس در بدن (برای پیشگیری از بیماریهای مو و تقویت آن)
- استفاده از شامپو و نرمکننده های خشن و ناسازگار با نوع مو
- دکلره و رنگ کردن دائم موها
- استفاده مداوم از سشوار و سایر ابزارهای حرارتی برای حالت دادن به موها
- روتین نادرست مراقبت از موها و شستن بیش از حد یا خیلی کم آنها
- شستن موها با آب خیلی داغ
- بستن مو با حالت های نادرست و کشیدن بیش از حد موها
- تغییرات هورمونی
- ابتلا به بیماری هایی مثل آلوپسی و عفونت پوست سر
- استرس و اضطراب
- مصرف برخی از داروها
- شانه زدن موهای خیس
- خوابیدن با موهای مرطوب
راه های درمان و پیشگیری از آسیب های مو کدامند؟
اگر آسیب مو شما به حدی نیست که نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشد، میتوانید خودتان به آسانی آن را رفع کنید و درخشندگی و شادابی را به موهای خود بازگردانید. پیش از پرداختن به روشهای ترمیم موی آسیب دیده، با روش های پیشگیری از این مشکلات نیز آشنا میشوید.
راه های پیشگیری از آسیب مو
بهترین روش پیشگیری این است که دلایل آسیب دیدن مو را برعکس کنید و برخلاف آنها رفتار کنید. با رعایت نکات زیر، دیگر موهای آسیب دیده نخواهید داشت:
- شستن مرتب موها و بر اساس جنس مو (موهای چرب به شست و شوی بیشتری نیاز دارند)
- استفاده از شامپوهای گیاهی و مغذی مثل شامپو رطوبت رسان موهای نرمال نارگیل الیو
- استفاده از محصولات مراقبتی و ماسک موی گیاهی برای تقویت موها مثل ماسک موی آووکادو الیو برای موهای خشک
- استفاده از سشوار و ابزارهای مشابه فقط در حد ضرورت
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و مصرف مکملهای ویتامین A، B، C و روی و مس
- حذف عوامل استرس
- نبستن دائمی موها
- شستن موها با آب ولرم و سرد
- اجتناب از دکلره و رنگ کردن موها تا جای ممکن
- شانه نزدن موهای خیس
- ترک سیگار و دخانیات
ترمیم موهای آسیب دیده با دکلره
خشک و وز شدن موها یکی از آسیب های رایج دکلره کردن مو است که با استفاده از شامپوهای مخصوص موهای رنگ شده مثل شامپو موهای رنگ شده گیلاس الیو میتوان این آسیب مو را حذف کرد یا به حداقل رساند. این شامپو به عنوان معجزهای برای موهای آسیب دیده عمل میکند؛ چون فاقد مواد شیمیایی مضر است و استفاده از ترکیبات گیاهی و طبیعی (عصاره گیلاس و کمپلکس پروهیر) در آن باعث میشود به موها رطوبت و مواد مغذی لازم برسد.
همچنین با استراحت دادن به موها در فواصل بین رنگ کردن و شستن موها بعد از رفتن به استخر نیز میتوانید از بخشی از آسیب های مو مربوط به دکلره کردن جلوگیری کنید.
احیای موی آسیب دیده در منزل
برای احیای موی آسیب دیده در منزل میتوانید از ماسک ها و روغن های طبیعی استفاده کنید. روغن بادام، روغن آرگان، روغن زیتون، دانه کتان، موز، تخم مرغ و آووکادو از جمله خوراکی هایی هستند که میتوانند آسیب های مو را درمان کنند. همچنین استفاده از آب برنج آبکشی شده نیز برای درمان آسیب مو به شدت توصیه میشود؛ چون حاوی مادهای با نام اینوسیتول است که به عمق موی آسیب دیده نفوذ میکند.
ماسک مو دانه کتان نیز معجزهای برای موهای آسیب دیده محسوب میشود. برای ساختن آن 2 قاشق چایخوری دانه کتان را با 250 سیسی آب بجوشانید و سپس صاف کنید تا ژل دانه کتان به دست بیاید. میتوانید این ژل را تا یک هفته در یخچال نگهداری کنید و آن را به عنوان ماسک مو به کار ببرید.
درمان موهای آسیب دیده در طب سنتی
آب پیاز، روغن بابونه، سیر و روغن هسته انگور از جمله موادی هستند که در طب سنتی استفاده موضعی از آنها برای درمان انواع آسیب مو توصیه شده است. همچنین متخصصان این طب معتقدند که مصرف سیب، مرکبات، به، گلابی، یونجه، شبدر، حبوبات، شلغم و نیشکر نیز برای تقویت موها تأثیر دارد.
جلوگیری از آسیب مو با محصولات مراقبت از موی گیاهی الیو
الیو برندی ایرانی است که انواع شامپو، ماسک و نرم کننده مو گیاهی و طبیعی را تولید میکند. محصولات مراقبت از مو الیو میتوانند از انواع آسیب مو جلوگیری کنند و ماسک های گیاهی آن با ترکیباتی مثل آووکادو، عصاره گیلاس و روغن نارگیل میتوانند آسیب های مو را درمان و موهای آسیب دیده را ترمیم کنند. در محصولات الیو از پارابن و سایر افزودنیهای شیمیایی مضر استفاده نمیشود و اگر موی آسیب دیده دارید، میتوانید با خیال راحت از آنها استفاده کنید.
مقالات مرتبط