یکی از بهترین راهها برای ترمیم موهای آسیب دیده و صاف کردن آنها، کراتین مو است. این روش در سالهای اخیر به یکی از ترندهای آرایشی و بهداشتی تبدیل شده و کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که به انجام آن فکر نکند؛ مخصوصا این که کراتینه مو فقط مخصوص خانمها نیست و آقایان هم برای داشتن موهایی لطیف و صاف میتوانند از آن استفاده کنند.
در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم کراتین مو چیست و در مورد روشها، عوارض و فواید آن صحبت کنیم. همچنین بهترین شامپو کراتین را نیز معرفی میکنیم.
کراتین مو چیست و چه کاربردی دارد؟
کراتین مو به انگلیسی (Keratin) پروتئینی است که در بدن ساخته میشود و به حفظ ساختار پوست، مو و ناخنها کمک میکند. این پروتئین از طریق مواد غذایی قابل جذب نیست و برای این که سرعت فرایند ساخت آن در بدن را بالا ببرید، میتوانید غذاهای حاوی پروتئین، اسیدآمینه، ویتامین A و بیوتین را بیشتر مصرف کنید.
پروتئین کراتین مو شکاف بین سلولی در کوتیکولها (بخش خارجی ساقه مو) را پر میکند و جلوی باز شدن آنها را میگیرد. کمبود این ماده، منشأ بسیاری از آسیب های مو از جمله موخوره است و در کراتین تراپی با افزودن مواد شیمیایی حاوی این پروتئین، این آسیبها را ترمیم میکنند.
نتیجه این روش درمانی، موهایی صاف، نرم و درخشان است و در سالهای اخیر به دلیل اهمیت پیداکردن رسیدگی به پوست و مو در میان آقایان، کراتین مو پسرانه نیز رواج پیدا کرده است.
مواد کراتین مو چیست؟
مواد مورد نیاز برای کراتینه کردن موها در آرایشگاه شامل شامپو عمقی، مواد کراتینه، شانه، سشوار و شامپو بدون سولفات میشود. شامپوهای عمقی پیش از کراتینه موها مورد استفاده قرار میگیرند و موها را به صورت عمقی و کامل تمیز میکنند تا کوتیکولها آماده دریافت کراتین شوند.
مواد کراتینه هم معمولا از خارج وارد میشوند و حاوی ترکیبات تغذیه کننده و نرم کننده مو و همچنین ترکیباتی هستند که از موها در برابر حرارت و آسیبهای محیطی محافظت میکنند.
کراتینه مو چیست و چگونه انجام میشود؟
بسیاری تصور میکنند که در کراتین کردن مو، مواد حاوی پروتئین کراتین را روی موها قرار میدهند و این مواد موها را صاف میکنند؛ اما کراتین به تنهایی نمیتواند موها را صاف کند.
کراتینه مو روشی است که در آن، مواد کراتین روی موها قرار داده میشود و بعد با استفاده از اتو مو، موها را صاف میکنند. البته در برخی از روشهای کراتینه، هدف احیای موها است و به همین دلیل از اتوی مو استفاده نمیشود.
برای کراتینه کردن موهای خود میتوانید به آرایشگاه مراجعه کنید یا این کار را با استفاده از مواد کراتین و شامپوهای حاوی آن در خانه انجام بدهید. در صورتی که به آرایشگاه مراجعه کردید، حتما حواستان باشد که از بهترین کراتین مو برای این کار استفاده شود و حساسیتهای لازم در مورد بهداشت موها وجود داشته باشد.
کراتین مو در آرایشگاه حدود 1 تا 3 ساعت طول میکشد و بسته به روش کراتین کردن، شامل مراحل زیر میشود:
- شستشوی موها با شامپو عمقی
- دستهبندی موها
- پخش کردن مواد کراتین روی ریشه تا نوک موها با شانه
- خشک کردن موها (تا 75 درصد)
- تقسیمبندی مجدد موها
- سشوار کردن و خشک کردن هر بخش به صورت مجزا
- صاف کردن موها با اتوی مو
اسم انواع کراتین مو کدامند؟
انواع روش های کراتینه کردن موها را بر اساس مواد مورد استفاده، میزان تغییر حالت موها و مدت زمان ماندگاری به 4 دسته تقسیم میکنند که در ادامه با آنها آشنا میشوید:
کراتینه برزیلی
قدرتمندترین و بهترین روش کراتینه مو همین کراتینه برزیلی است که با استفاده از آن میتوان حتی موهای فر و مجعد را هم صاف کرد. این مدل علاوه بر صاف کردن مو، قدرت احیا و بازسازی بالایی هم دارد و رنگ موها را درخشان میکند. کراتینه برزیلی گرانتر از روشهای دیگر است و بسته به نوع مواد مورد استفاده، بین 6 تا 12 ماه ماندگاری دارد.
کراتینه ژاپنی
این روش هم قدرت بالایی دارد و از آن برای صاف کردن و احیای مو استفاده میشود. ماندگاری این روش از روش برزیلی بیشتر است و میتوان آن را برای انواع موها از جمله کراتین مو کوتاه، کراتین مو پسرانه و ... انجام داد.
کراتینه ژاپنی در اصلی ترکیبی از کراتینه برزیلی و روش صافی و ژاپنی است که در آن پس از کراتینه برزیلی، از مواد ژاپنی مخصوص صاف کردن مو استفاده میشود. مدت زمان موردنیاز برای اجرای این روش از کراتینه برزیلی بیشتر است؛ اما ماندگاری 12 تا 18 ماهه را به دنبال دارد.
کراتینه اکسپرس
سرعت انجام این روش از روشهای دیگر بالاتر است؛ اما ماندگاری آن 4 تا 6 هفته بیشتر نیست. این روش مناسب افرادی است که مراسم خاصی در پیش دارند و میخواهند برای آن روز خاص از شر موهای وز و فر خود راحت شوند. کراتینه اکسپرس رطوبت مورد نیاز موها را برای مدتی طولانی تأمین میکند.
در این روش پس از ریختن مواد کراتین به صورت سرم، از اتو موی سرامیکی برای صاف کردن موها استفاده میشود.
کراتینه بدون صافی
همیشه کراتین کردن موها با صاف شدن آنها همراه نیست. آنهایی که موهای فر و مجعد خود را دوست دارند و در عین حال میخواهند آسیبهای آن را از بین ببرند، از کراتینه بدون صافی استفاده میکنند. این روش برای کراتین مو کوتاه فر و موهایی که وزی زیاد دارند مناسب است و حدود 2 ماه ماندگاری دارد.
نظر پزشکان درباره کراتین مو چیست؟
کراتین مو روشی درمانی است که از آن برای ترمیم و احیای موها و صاف کردن آنها استفاده میشود. پیش از مراجعه به آرایشگاه برای انجام این کار، بهتر است به یک متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا او با توجه به وضعیت موهای شما و آسیبهای آن، بهترین روش درمانی را تجویز کند. بیشتر پزشکان توصیه میکنند که استفاده از کراتینه به عنوان روشی موقت برای احیای مو منطقی است؛ اما زیاده روی در آن منجر به آسیب دیدن موها میشود.
در کراتینه کردن موها از مواد شیمیایی استفاده میشود و در صورت ناسازگاری این مواد با موهای شما یا پایین بودن کیفیت آنها، امکان ریزش موهای شما وجود دارد. همچنین مواد کراتین معمولا حاوی فرمالدئید هستند که این ماده میتواند منجر به بروز حساسیتهای پوستی و تنفسی شود.
روش انجام کراتین مو در خانه
برای کراتینه کردن موها در منزل، میتوانید مثل روش کراتین مو در آرایشگاه عمل کنید، که این روش به تبحر نیاز دارد و احتمالا هزینه زیادی روی دستتان میگذارد.
کراتینه مو خانگی با استفاده از مواد و ماسک های طبیعی هم امکانپذیر است. این روش هزینه کمتری دارد؛ اما برای مشاهده نتایج آن باید صبور باشید و حسابی برای آن وقت بگذارید. برای کراتین کردن موها در منزل، میتوانید به روش زیر عمل کنید:
- موهای خود را با شامپو خوب بشویید و آن را با استفاده از حوله خشک کنید. از خشک کردن کامل موها خودداری کنید.
- بعد از استفاده از حوله، موها را به آرامی شانه کنید تا گرههای آن باز شود.
- موهای خود را به چند بخش تقسیم کنید و هر بخش را به خوبی (از ریشه تا ساقه) به ماسک کراتینه آغشته کنید. بگذارید ماسک بین 40 تا 50 دقیقه روی موهای شما بماند.
- 5 تا 10 دقیقه موهای خود را ماساژ دهید تا مواد کراتین به خوبی جذب شوند.
- موهای خود را با آب خالی بشویید و مطمئن شوید که چیزی از مواد کراتین روی آنها باقی نماند.
- با استفاده از سشوار موهای خود را خشک کنید و اگر میخواهید صاف شوند، از اتوی مو استفاده کنید.
برای تهیه ماسک کراتینه هم میتوانید یک عدد زرده تخم مرغ را با یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق غذاخوری روغن بادام ترکیب کنید. پیش از اضافه کردن روغن بادام، آن را کمی حرارت بدهید. پس از ترکیب کردن مواد با هم، بگذارید تا سرد شوند.
برخی از افراد معتقدند که با استفاده از شامپو کراتینه قوی هم میتوان موها را در خانه کراتینه کرد؛ اما در مورد تاثیر و مضرات این روش، شک و شبهه زیادی وجود دارد که در بخشی جداگانه، به آنها میپردازیم.
پروتئین تراپی مو چیست؟
پروتئین تراپی مو یکی دیگر از روشهای تقویت و مراقبت از موها است که در آن انواع پروتئین هیدرولیز شده به موها اضافه میشود. این پروتئینها موهای آسیب دیده را ترمیم و مواد مغذی مورد نیاز آن را تأمین میکنند. این روش یک لایه محافظ پروتئینی روی موها ایجاد میکند که منجر به افزایش الاستیسیته موها میشود و خلأ کوتیکولهای مو را پر میکند.
در ادامه کاربردهای پروتئین تراپی را میبینید:
- درمان ریزش و درمان آسیب های مو مثل موخوره
- رفع شکنندگی موها
- افزایش ضخامت و حجم مو
- بازسازی و ترمیم موها
- درمان خشکی مو و افزایش نرمی و لطافت آن
تفاوت پروتئین تراپی و پروتئین کراتین کردن مو چیست؟
کراتینه کردن موها در اصل یکی از روشهای زیرمجموعه پروتئین تراپی است. در پروتئین تراپی علاوه بر کراتین، ممکن است از پروتئینهای هیدرولیز شدهای مثل پروتئین شیر و گندم، روغن آرگان، پروتئینهای حیوانی و ویتامینهایی مثل ویتامین A ،B ،E و ... استفاده شود.
در پروتئین کراتین مو تمرکز بیشتر بر صاف کردن موها است؛ در حالی که پروتئین تراپی بیشتر بر ترمیم موها تمرکز دارد. همچنین پروتئین تراپی معمولا اثر کوتاهتری دارد.
آیا بوتاکس مو همان کراتینه مو است؟
در بوتاکس مو از سم بوتولینوم یا همان بوتاکس استفاده نمیشود و به دلیل عملکرد مشابه آن با بوتاکس، این نام را روی آن گذاشتهاند. در این روش از ماسکهای حالت دهنده حاوی کلاژن، روغن خاویار و ... برای پر کردن فواصل بین کوتیکولهای مو و صاف کردن آنها استفاده میشود.
مواد مورد استفاده در بوتاکس معمولا طبیعی است و عوارضی برای مو ندارند؛ در حالی که مواد مورد استفاده در کراتین اغلب شیمیایی هستند و ممکن است عوارضی را در بلندمدت به دنبال داشته باشند. البته مدت زمان تاثیر کراتین از بوتاکس مو بیشتر است.
کراتینه مو چه تفاوتی با ریباندینگ مو دارد؟
ریباندینگ مو روشی به مراتب قدرتمندتر از کراتین است. در این روش به جای تزریق پروتئین کراتین به تارهای مو، مولکولهای کراتین مو را میشکنند و یک ماده شیمیایی قدرتمند مثل فرمالدئید را به آنها اضافه میکنند.
تغییر ساختار موها باعث میشود که صاف شوند و به همین دلیل ریباندینگ برای صاف کردن فوری موهای فر، مجعد و وز کاربرد دارد. با این حال برخلاف کراتینه، این روش به درد موهای آسیب دیده و دکلره نمیخورد و ممکن است به آنها آسیب بیشتری برساند.
محصولات درمان کراتین مو کدامند؟
در این بخش محصولاتی را معرفی میکنیم که با استفاده از آنها میتوانید موهای خود را کراتین کنید یا اگر کراتینه شدهاند، جلوی از دست رفتن کراتین آنها را بگیرید.
1- شامپو کراتین مو
عنوان شامپو کراتینه هم به شامپوهایی که برای کراتین کردن موها کاربرد دارند و هم به شامپوهایی که برای مراقبت از موهای کراتینه شده به کار میروند، اطلاق میشود. شامپوهای کراتینه معمولا حاوی ترکیبات مغذی برای ترمیم آسیب مو هستند و استفاده از آنها برای پیشگیری از موخوره و محافظت از موهای دکلره شده توصیه میشود.
ایا شامپو کراتینه مو را صاف میکند؟
برخی از سازندگان انواع شامپو کراتینه قوی مدعی هستند که محصول آنها، موها را صاف میکند؛ در حالی که کار شامپو، تمیز کردن مو است و زمانی که بعد از 2 تا 3 دقیقه از روی مو شسته میشود، اصولا فرصتی برای صاف کردن موها ندارد. همچنین استفاده از این شامپوها به دلیل داشتن ترکیبات شیمیایی قوی ممکن است منجر به خشکی موها و به هم چسبیدن تارهای آن شود.
برای کراتین درمانی موهای رنگ شده، میتوانید از شامپو گیلاس الیو استفاده کنید که حاوی کراتین، پروتئین و ترکیبات طبیعی است و علاوه بر داشتن قدرت پاک کنندگی بالا، جلوی از دست رفتن رنگ موهای شما را میگیرد.
2- نرم کننده کراتین مو
نرم کنندههای مخصوص موهای کراتین شده باید بدون سولفات یا حاوی ترکیبات طبیعی باشند تا کراتین موجود در موها از بین نرود و در عین حال، حالت صاف آن نیز حفظ شود. نرم کننده گیلاس الیو یکی از بهترین نرم کننده های طبیعی موجود در بازار است که با کراتین و عصاره گیلاس موجود در آن، موهای شما را تغذیه میکند و جلوی از دست رفتن رنگ آنها را میگیرد. کمپلکس پروتئین طبیعی پروهیر موجود در آن نیز به حفظ استحکام موها کمک میکند.
3- ماسک کراتین مو
ماسکهای کراتین مو برای کراتینه کردن موها در خانه کاربرد دارد و معمولا حاوی موادی هستند که علاوه بر تغذیه موها، به صاف شدن آنها نیز کمک میکنند. برای کراتینه کردن مو در خانه، میتوانید از ماسک موی گیلاس الیو که حاوی کراتین و عصاره گیلاس است، برای موهای رنگ شده استفاده کنید.
این ماسک مو گیاهی فاقد سولفات است و موهای شما را لطیف و نرم میکند و حالتپذیری آنها را نیز بالا میبرد. همچنین اگر موهای خود را رنگ کرده باشید، جلوی از دست رفتن رنگ آنها را میگیرد.
بهترین مواد کراتین مو چیست؟
بهترین کراتین مو با استفاده از محصولاتی که فاقد فرمالدئید و گازهای مضر باشند امکان پذیر است. همچنین بهترین مواد کراتین موجود در بازار با ترکیبات گیاهی ساخته میشوند و معمولا همراه با آنها، شامپو پاک کننده قبل از کراتین و شامپو کراتینه نیز عرضه میشود.
بهترین مواد برای ساخت ماسک کراتین خانگی هم شامل زرده تخم مرغ، عسل، روغن های گیاهی، آووکادو، شیر نارگیل و ... میشود.
آیا بعد از رنگ کردن مو میتوان کراتین مو انجام داد؟
اصولا بهتر است که کراتینه مو را بعد از رنگ کردن آن انجام دهید؛ چون این کار تارهای مو را مهر و موم میکند و جلوی از دست رفتن رنگ آنها را میگیرد. همچنین میتواند آسیبهای ناشی از رنگ کردن مو را نیز ترمیم کند.
البته توصیه میشود که کراتین مو را با فاصله 10 تا 14 روز بعد از رنگ کردن مو انجام دهید؛ چون مواد شیمیایی موجود در رنگ کوتیکول مو را ضعیف و شکننده میکنند و مواد شیمیایی مورد استفاده در کراتین میتوانند این آسیبها را بیشتر کنند.
مهمترین مراقبت های بعد از کراتینه مو
بعد از کراتینه مو، انجام برخی از مراقبتها برای حفظ مواد کراتین و جلوگیری از آسیب دیدن مو حیاتی است. در ادامه به مراقبتهایی اشاره میکنیم که باید تا 72 ساعت آنها را رعایت کنید:
- بعد از کراتینه از دوش گرفتن و رفتن به استخر و دریا خودداری کنید. در صورت نیاز به استحمام، از کلاه مخصوص دوش استفاده کنید.
- هنگام مسواک زدن و شستن صورت از کلاه مخصوص استفاده کنید تا آب به موهای شما نخورد.
- در صورت عرق کردن سر، از اتوی مو یا سشوار برای خشک کردن موها استفاده کنید.
- موهای خود را نبندید و از زدن گیره و کلیپس به آنها خودداری کنید. همچنین استفاده از کلاه نیز ممنوع است.
- موهای خود را پشت گوش نیندازید.
- هنگام خواب، موها را روی بالش پخش کنید و آنها را زیر سرتان قرار ندهید.
- بعد از گذشت 72 ساعت هم به هیچ عنوان از شامپوهای حاوی سولفات استفاده نکنید. سولفات کراتین را در خود حل میکند.
لازم به ذکر است که انجام این مراقبتها بعد از کراتینه مو خانگی و کراتین کردن مو در آرایشگاه ضروری است و روش کراتینه در کم و کیف آنها تأثیری ندارد.
عوارض کراتین مو چیست؟
کراتین مو علاوه بر فواید متعدد، عوارضی هم دارد که در ادامه به مهمترین عوارض کراتینه مو اشاره میکنیم:
- فرمالدئید موجود در مواد کراتینه میتواند منجر به سردرد، گلودرد و حساسیتهای تنفسی و پوستی شود.
- زمانی که اثر کراتینه از بین میرود، موها خشکتر و خشنتر میشوند.
- مواد شیمایی موجود در محصولات کراتین میتوانند منجر به ریزش موها شوند و شوره سر را بیشتر کنند.
آیا کراتینه مو ضرر دارد؟
در صورتی که پوست و موی حساسی دارید یا به تازگی موهای خود را رنگ کردهاید، کراتینه مو برای شما ضرر دارد. همچنین تضمینی وجود ندارد که بعد از کراتینه دچار حساسیتهای تنفسی نشوید.
چه کسانی نباید کراتینه انجام دهند؟
افراد زیر ممکن است عوارض کراتینه مو را به صورت شدید تجربه کنند و به همین دلیل بهتر است این کار را انجام ندهند:
- آنهایی که تازه موهای خود را رنگ کردهاند.
- افراد دارای پوست و موی حساس
- افراد دارای مشکلات تنفسی
- آنهایی که داروهای غدد و اعصاب مصرف میکنند.
- آنهایی که به تازگی جراحی داشتهاند.
- مبتلایان به سرطان و آنهایی که از سرطان نجات پیدا کردهاند.
- شناگرها
- خانمهای باردار
قیمت کراتین مو چقدر است؟
قیمت کراتین مو بستگی به روش، مواد مورد استفاده و ... دارد. در صورتی که بخواهید از ماسک های خانگی استفاده کنید، این کار هزینه چندانی برای شما ندارد.
شاید تصور کنید که با یاد گرفتن روش کراتین مو در خانه و خرید مواد کراتین میتوانید در هزینهها صرفه جویی کنید؛ اما بهتر است بدانید که پکیجهای حاوی شامپو و مواد کراتین باکیفیت، بیشتر از 3 میلیون تومان قیمت دارند.
قیمت کراتینه کردن مو در آرایشگاه هم از 2 میلیون تومان شروع میشود و بسته به روش کراتین، ممکن است تا 10 میلیون تومان هم برسد.
برای خرید کراتین مو باید چه کار کرد؟
برای خرید کراتین مو باکیفیت میتوانید به فروشگاههای آنلاین مورد اعتماد سری بزنید یا به بورسهای فروش لوازم آرایشی و بهداشتی مثل بازار و کوچه مروی تهران مراجعه کنید.
بهترین شامپو کراتین مو چیست؟
در این مقاله به شما گفتیم، کراتین مو چیست و در مورد روشهای انجام آن، فواید، عوارض، تفاوت کراتینه مو با پروتئین تراپی، بوتاکس و محصولات درمانی کراتین تراپی صحبت کردیم. حقیقت این است که نمیتوان هیچ شامپویی را به عنوان بهترین شامپو کراتین معرفی کرد؛ چون هیچ تضمینی در مورد عملکرد و تاثیر آن روی صاف کردن و ترمیم موها وجود ندارد.
اما میتوانید از محصولات مراقبت از موی گیلاس الیو که حاوی کراتین، پروتئین و عصاره طبیعی گیلاس است، برای حفظ رنگ مو و نرمی و لطافت موی خود استفاده کنید. محصولات گیاهی الیو با مواد و ترکیبات طبیعی ساخته میشوند و در ترکیبات آنها از پارابن و مواد شیمیایی مضر استفاده نشده است.
مقالات مرتبط