شوره سر یکی از آزاردهندهترین و سمجترین مشکلات پوست و مو است که میتواند هر کسی را درگیر کند. خوشبختانه با شناسایی علت شوره، میتوان آن را به آسانی درمان کرد تا از بروز عوارض جانبی آن مثل جوش، عفونت چشم و ... پیشگیری شود. این مقاله از مجله الیو، به معرفی تمامی راههای درمان شوره، علل این مشکل، معرفی انواع و همچنین مواد غذایی مفید برای شوره اختصاص دارد.
شوره سر چیست؟
شوره سر به انگلیسی Dandruff یکی از رایجترین عوارض مو است که به صورت دانههای ریز سفید رنگ در پوست سر و موها خود را نشان میدهد. این دانههای سفید در اصل پوست مرده سر هستند که حجم آنها از حد معمول بیشتر شده است. این پوستهها ممکن است روی شانهها و لباس فرد هم دیده شوند و اعتماد به نفس او را پایین بیاورند. علت شوره سر میتواند استرس، بیماریهای مختلف، قارچ، ازدیاد چربی در کف سر و ... باشد.
همچنین دستهبندیها، علل و علائم مختلفی برای شوره وجود دارد که در بخشهای مختلف این مقاله به آنها میپردازیم.
علائم شوره سر چیست؟
علائم این عارضه معمولا به نوع آن بستگی دارد و همیشه به شکل پوستههای ریز سفید خود را نشان نمیدهد. در ادامه به چند علامت مهم شوره پوست اشاره میکنیم:
- التهاب و خارش سر
- ظاهر شدن دانههای ریز و درشت سفید رنگ بین موها و روی شانهها
- برجستگیهای نارنجی و زرد رنگ در امتداد خط مو
- ظاهر شدن تکههای چرب یا خشک روی پوست سر
- سوزش سر
- احساس زخم در پوست سر
علائم شوره عصبی با سایر انواع این عارضه متفاوت است و ممکن است با بالا رفتن استرس بیشتر شود.
معرفی انواع شوره سر با عکس
شوره موی سر بسته به علت و علائم، انواع مختلفی دارد که در این بخش رایجترین انواع این عارضه را معرفی میکنیم.
1- علت و درمان خانگی شوره سر چرب
شوره چرب سر معمولا خود را به شکل دانههای ریزتر، گردتر و متمایل به زرد نشان میدهد. این ذرات معمولا محکم به پوست کف سر میچسبند. جدا کردن این ذرات با ایجاد زخم روی پوست سر و ریزش مو همراه است. همچنین در این نوع، پوست سر دچار خارش میشود که خاراندن آن هم عوارضی مثل زخم و ریزش مو را به دنبال دارد.
علت شوره سر چرب، تولید بیش از حد سبوم (چربی) در پوست سر است. برهم خوردن تعادل هورمونی، استفاده از شامپوی نامناسب و شستن نادرست پوست سر، میتواند منجر به تولید سبوم اضافه و در نتیجه شوره چرب شود.
درمان شوره چرب با استفاده از درمان های خانگی مثل ماسک روغن جوجوبا، روغن درخت چای و ژل آلوئه ورا و همچنین مصرف شامپوهای مخصوص ضدشوره مثل شامپو کتوکنازول امکان پذیر است.
عکس شوره سر چرب را در ادامه میبینید.
2- علت و درمان شوره سر خشک
پوسته ریزی کف سر یکی از عوارض خشکی پوست کف سر است که به این عارضه شوره خشک سر هم میگویند. استفاده از شامپوهای دارای ترکیبات خشن، شستشوی بیش از حد موها، استفاده از آب خیلی داغ برای شستشوی آنها، تغییرات هورمونی، زندگی در آب و هوای سرد و رنگ کردن مداوم مو میتواند منجر به خشک شدن پوست کف سر و شوره خشک شود. این عارضه را با نام پوسته سر هم میشناسند.
این نوع به شکل پوستههای ریز سفید رنگ خود را نشان میدهد که بیشتر در سطح موها دیده میشوند. درمان پوسته سر نیز با استفاده از شامپوهای حاوی ترکیبات آبرسان و روغنهایی مثل روغن بنفشه و بادام تلخ امکان پذیر است.
3- شوره سر مرتبط با قارچ
این شورهها به دلیل ازدیاد جمعیت قارچی با نام مالاسزیا ایجاد میشود که به صورت طبیعی در کف سر انسان زندگی میکند. انتخاب شامپوی نامناسب، عدم رعایت بهداشت مو، التهاب، اگزما و افزایش چربی پوست سر میتواند منجر به نوع قارچی شود.
درمان شوره قارچی تنها با استفاده از شامپوهای ضد قارچ امکان پذیر است و در مواردی ممکن است پزشک داروهای خوراکی هم تجویز کند.
شوره در اثر کدام بیماری ایجاد میشود؟
برخی از بیماری های پوستی هم ممکن است در ایجاد شوره موی سر نقش داشته باشند. درمان شورههای ناشی از این بیماریها، تنها با مراجعه به پزشک متخصص امکان پذیر است و بهتر است از درمان های خانگی برای رفع آنها پرهیز کنید؛ چون ممکن است نشانهها و علائم بیماری بدتر شوند. در ادامه با مهمترین بیماریهای مؤثر در ایجاد شوره مو آشنا میشوید:
1- درماتیت سبوره یا سبورئیک
درماتیت سبوره ای یا سبورئیک نوعی بیماری التهابی پوست است و نقاطی در پوست سر که چربی ترشح میکنند را درگیر میکند. شوره پوست سر یکی از علائم این بیماری است و بر خلاف انواع دیگر شوره، ضایعات آن در پشت گوش، ابروها و سایر نقاط دارای مو در بدن نیز دیده میشود. همچنین با التهاب و سرخی پوست هم همراه است و پوسته های آن رنگ زرد یا قرمز دارند.
2- اگزما
اگزمای پوست سر یکی از علائم درماتیت سبورئیک حاد است و به شکل نقاط قرمز و زرد رنگ و زخمهای کوچک روی سر ظاهر میشود. زخمهای ناشی از این عارضه دچار پوسته ریزی شده و این پوستهها به شکل شوره روی پوست سر و بین موها دیده میشوند.
3- پسوریازیس
پسوریازیس نوعی بیماری پوستی است که پوست کل بدن را میتواند درگیر کند. عوارض این بیماری، پوستهای فلس مانندی است که شباهت زیادی به شوره سر دارد. در صورت خفیف بودن بیماری، این پوستهها حالت ریز و پودری پیدا میکنند و اگر بیماری شدید شود، دردناک و قرمز میشوند. مشکلات سیستم ایمنی بدن، علت اصلی این بیماری است.
تفاوت شوره و شپش سر چیست؟
شپش سر یکی دیگر از عوارض پوست و موی سر است که شباهت زیادی به شوره دارد؛ تا جایی که تنها پزشک میتواند این 2 بیماری را از یکدیگر تشخیص دهد. با این حال عوارض ناشی از شوره را راحتتر میتوان تشخیص داد، در حالی که تخم شپش یا همان رشک که شباهت زیادی به شوره دارد، تنها با کنار زدن موها دیده میشود.
همچنین علت شوره و شپش متفاوت است. شوره به دلیل مشکلاتی مثل قارچها، بیماریهای پوستی، افزایش چربی پوست سر و ... ایجاد میشوند. در مقابل، شپش یک بیماری مسری است که از طریق تماس با فرد مبتلا یا وسایل شخصی او منتقل میشود.
علت شوره سر چیست؟
شوره مو ممکن است در سنین مختلف و همراه با علائم دیگری ایجاد شود. در این قسمت علت شوره در انواع مختلف و سنین متفاوت را بررسی میکنیم:
دلیل و علت شوره سر نوزاد
علت شوره سر نوزاد معمولا به یکی از عوامل زیر برمیگردد:
- خشکی پوست سر به دلیل سرمای محیط، شستشوی زیاد یا انتخاب شامپوی نامناسب
- بیماریهای پوستی مثل درماتیت سبوره ای یا درماتیت تماسی
- هورمونهای منتقل شده از مادر که غدد چربی پوست را تحریک میکند
- ضعف سیستم ایمنی بدن
علت شوره زدن سر در کودکان
شوره پوست سر کودک بیشتر به دلیل وسواس والدین در شستشوی موی کودک ایجاد میشود. شستن بیش از حد موها، انتخاب شامپوی نامناسب و حساسیت به شامپو از عوامل اصلی ایجاد شوره در کودکان محسوب میشوند. همچنین سوء تغذیه و برخی بیماریهای پوستی مثل قارچ و انواع درماتیت هم میتوانند کودکان را دچار این عارضه کنند.
دلیل و علت شوره سر در نوجوانی
بر اساس تحقیقات علمی، شوره مو در بین افراد 10 تا 20 ساله رواج زیادی دارد و تغییرات هورمونی شدید در این بازه سنی علت اصلی آن است.
شوره سر عصبی
اضطراب و استرس مداوم تعادل هورمونها و ترکیبات شیمیایی در بدن را به هم میریزد و میتواند منجر به افزایش چربی پوست سر و در نتیجه شوره شود. مدیتیشن، پرداختن به تفریحات مورد علاقه و دوری از اخبار ناراحت کننده میتواند در کنترل استرس مفید باشد.
علت شوره سر و خارش
در بیشتر موارد شوره و خارش سر به صورت همزمان رخ میدهد. برای درمان خارش سر، باید علت آن را پیدا کنید که میتواند مشکلات عصبی، حساسیت به شامپو، شستشوی بیش از حد پوست سر، شپش، گال، پسوریازیس و اگزما باشد. برای آشنایی با تمامی روش های درمان خارش سر، مقاله زیر را بخوانید.
دلیل و علت شوره سر و ریزش مو
شوره به خودی خود باعث ریزش مو نمیشود؛ اما علل ایجاد کننده آن میتوانند در ریزش مو هم دخیل باشند. علت ریزش مو همراه با شوره به یکی از عوامل زیر مربوط میشود:
- تحریک بیش از حد پوست سر و آسیب به کوتیکولهای مو
- تجمع بیش از حد چربی روی پوست سر
- عفونتهای قارچی شدید
- اسکار ناشی از تحریک و خارش پوست سر
- آلوپسی ناشی از شوره
علت شوره سر بعد از کراتین
فرایند کراتینه کردن مو با ایجاد حرارت زیاد همراه است و این حرارت زیاد میتواند پوست سر را خشک و دچار شوره کند. همچنین برخی از مواد مورد استفاده در این فرایند مثل فرمالدئید نیز در تحریک پوست سر و پوسته ریزی آن نقش دارند. برای جلوگیری از بروز و تشدید شوره بعد از کراتینه، از شامپوهای حاوی سولفات استفاده نکنید.
درمان شوره سر؛ برای رفع شوره سر چه کنیم؟
پیش از پرداختن به روشهای درمانی مرسوم برای شوره، توصیه میکنیم که به منظور تشخیص علت و انتخاب روش درمانی صحیح برای درمان این عارضه حتما به پزشک مراجعه کنید. در ادامه، روشهایی را شرح میدهیم که برای درمان شوره خفیف تا معمولی کاربرد دارند.
شامپو ضد شوره
انتخاب شامپو شوره سر به نوع و علت این عارضه بستگی دارد. شامپو کتوکونازول معمولا برای درمان شوره خشک، چرب و قارچی کاربرد دارد؛ اما برای شورههای ناشی از بیماریهای پوستی، شامپوهای حاوی سولفید سلنویم، اسید سالیسیلیک، قطران زغال سنگ و ... تجویز میشود.
درمان شوره سر خانگی
برای درمان شوره میتوانید از انواع ماسک های خانگی استفاده کنید که معمولا روغن های گیاهی پای ثابت آنها هستند. در ادامه چند ماسک خانگی مؤثر برای درمان انواع شوره را معرفی میکنیم:
روغن درخت چای و رفع شوره سر
روغن درخت چای یکی از ترکیبات گیاهی قدرتمند برای درمان التهاب است و در تنظیم چربی پوست نیز نقشی کلیدی بازی میکند. همچنین خواص ضد میکروبی و ضد قارچی آن بیشتر عوامل ایجاد کننده شوره را از بین میبرد. البته استفاده از آن برای پوستهای حساس توصیه نمیشود.
برای رفع شوره پوست سر، روغن درخت چای را به ریشه و ساقه موهای خود بزنید و به مدت نیم ساعت با ملایمت ماساژ بدهید. بعد از آن سر خود را با شامپو و آب ولرم بشویید.
روغن نارگیل برای شوره سر
روغن نارگیل یکی از قدرتمندترین ترکیبات گیاهی برای رفع خشکی پوست است و در نتیجه میتواند در رفع دائمی شوره سر خشک و درمان پوسته سر تأثیر زیادی داشته باشد. همچنین خاصیت ضد التهابی آن عوارض شدید شوره را درمان میکند.
برای درمان شوره با روغن نارگیل، میتوانید آن را پیش از خواب روی پوست سر خود بزنید و صبح سرتان را با شامپو و آب ولرم بشویید. به جای این ماسک میتوانید از محصولات گیاهی حاوی عصاره و روغن نارگیل الیو نیز استفاده کنید.
روغن علف لیمو
روغن علف لیمو به دلیل خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی خود شهرت زیادی دارد و یکی از مؤثرترین ترکیبات تنظیم کننده چربی پوست و مو محسوب میشود. در نتیجه میتوانید از آن برای درمان شوره چرب مو استفاده کنید. استفاده از محصولات حاوی عصاره علف لیمو الیو نیز در پیشگیری از این نوع شوره مؤثر خواهد بود.
روغن زیتون برای رفع شوره
روغن زیتون یکی از موادی است که در طب سنتی برای درمان انواع شوره تجویز میشود. این روغن رطوبت پوست سر را بالا میبرد و مواد مغذی مورد نیاز آن را تأمین میکند. برای درمان شوره با این روغن، مقداری از آن را کمی گرم کنید و یک شب تا صبح روی موهای خود بگذارید. صبح روز بعد سر خود را با آب ولرم و شامپو بشویید.
درمان شوره سر با سرکه ؛ سرکه سیب برای شوره
سرکه سیب یکی از آنتی اکسیدانها و ضد التهاب های قدرتمند است که میتواند انواع علل شوره مثل قارچ، چربی بیش از حد و التهاب را از بین ببرد. برای از بین بردن شورههای خشک، چرب و قارچی مقداری سرکه سیب را به شامپوی خود اضافه کنید یا پس از حمام موهای خود را با مقدار مساوی آب و سرکه بشویید. این روش برای درمان پوسته سر نیز کاربرد دارد.
درمان شوره سر با نمک
نمک یک ماده ضد عفونی کننده و ضدقارچ قدرتمند است که میتوانید از آن برای رفع شوره قارچی استفاده کنید. اگر پوست سر حساسی دارید، اصلا نمک را به صورت اسکراب استفاده نکنید و بعد از ترکیب کردن آن با آب، مخلوط به دست آمده را روی پوست سر ماساژ بدهید. همچنین میتوانید نمک را با ژل آلوئه ورا ترکیب کنید تا علاوه بر از بین بردن قارچ سر، پوست سرتان هم آبرسانی شود.
آلوئه ورا برای از بین بردن شوره
آلوئه ورا یکی از پرکاربردترین مواد طبیعی در محصولات آرایشی و بهداشتی است و میتوانید از ژل آن برای درمان شوره چرب سر استفاده کنید. به این منظور چند قاشق ژل آلوئه ورا را روی پوست سر خود ماساژ دهید و بعد از نیم ساعت سرتان را با آب ولرم بشویید. با استفاده از محصولات حاوی عصاره آلوئه ورا الیو هم میتوانید به این هدف برسید.
رفع شوره با جوش شیرین
جوش شیرین یک ماده ضد قارچ و لایه بردار قدرتمند است. برای رفع شوره با جوش شیرین، این ماده را روی موهای خیس ماساژ بدهید. انجام دادن این کار برای یک بار در هفته، به درمان انواع شوره کمک میکند.
درمان شوره سر با آب لیمو
آب لیمو یکی از مشهورترین و پرکاربردترین آنتی اکسیدانها در جهان است. اسیدسیتریک موجود در این ماده با قارچهای عامل شوره مبارزه میکند و در تنظیم pH پوست سر نیز نقش دارد. همچنین میتوانید برای درمان خارش سر همراه با شوره نیز از آب لیمو استفاده کنید.
برای رفع شوره با آب لیمو، مقداری از آن را همراه با تفاله به موها و پوست سر بزنید و با ملایمت ماساژ بدهید. بعد موها را با آب سرد یا ولرم بشویید.
آسپرین برای شوره سر
آسپرین حاوی اسید سالیسیلیک است که یکی از مواد مؤثر شامپوهای ضد شوره محسوب میشود و میتواند در درمان شوره شدید مؤثر باشد. برای رفع این عارضه با آسپرین، قرصهای آن را له کرده و به شامپوی خود اضافه کنید.
پروبیوتیک ها
پروبیوتیکها از جمله موادی هستند که به تازگی تأثیر آنها در درمان شوره مو اثبات شده است. به همین دلیل بسیاری از شامپوهای ضدشوره موجود در بازار همراه با این ترکیبات عرضه میشوند. این مواد التهاب پوست سر راه کاهش میدهند و با باکتریها و قارچهای مؤثر در ایجاد شوره مبارزه میکنند. همچنین مصرف آنها به صورت خوراکی در ماست و فراوردههای لبنی، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
اسیدهای چرب امگا ۳
امگا 3 یکی از مواد ضروری برای سلامت بدن است و کمبود آن عوارضی مثل خشکی شدید پوست و شوره خشک را به دنبال دارد. برای جلوگیری از این مشکل میتوانید این ماده مفید را از طریق خوردن ماهیهایی مثل سالمون و مکملهای دارویی تأمین کنید.
تغییر در رژیم غذایی برای رفع شوره سر
نوشیدن آب به میزان کافی و گنجاندن مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین B6 در رژیم غذایی میتواند تأثیر زیادی در پیشگیری از شوره داشته باشد. به موازات این کار، بهتر است مصرف فست فود و خوراکیهای افزایش دهنده کلسترول مضر و چربی خون را کاهش دهید.
درمان سریع و قطعی شوره سر و پوسته سر چیست؟
رفع دائمی شوره پوست به شدت و نوع آن بستگی دارد. در صورت ابتلا به شوره خشک، چرب یا قارچی، پزشک متخصص معمولا محصولات حاوی کتوکونازول را تجویز میکند. اما در صورتی که شوره سر ناشی از بیماریهای پوستی شدید باشد، داروهای مخصوص رفع علت بیماری تجویز میشوند. همچنین نوع دارو و محصولات موضعی تجویز شده به سن و سال شخص نیز بستگی دارد.
روغن نارگیل، سرکه سیب و جوش شیرین از قدرتمندترین درمان های خانگی برای شوره شدید محسوب میشوند.
علت شوره سر کمبود کدام ویتامین است؟
همان طور که گفتیم، کمبود ویتامینها و مواد معدنی نیز میتواند علت شوره باشد. تأثیر کمبود ویتامینهای D ،A و B6 (بیوتین) و همچنین امگا 3، در ایجاد شوره اثبات شده است.
برای درمان شوره سر چه بخوریم؟
برای درمان و پیشگیری از شوره پوست، باید مواد غذایی حاوی ویتامینها و مواد معدنی بالا را مصرف کنید. در ادامه به تعدادی از مواد غذایی مفید برای شوره اشاره میکنیم:
- ماهی سالمون
- جوانه گندم
- سبوس
- گردو
- تخم مرغ
- بادام هندی
- فلفل
- سیب زمینی
- زیتون
- سبزیجات خام
علت و درمان شوره ابرو چیست؟
شوره ابرو معمولا به دلیل ابتلا به درماتیت سبورتیک رخ میدهد. این بیماری یکی از علل ایجاد شوره است که تمامی نواحی دارای مو در بدن را درگیر میکند و ابرو هم یکی از آنها است. البته قارچها، افزایش هورمون تستوسترون، سرمای هوا و کم آب شدن بدن هم میتواند این عارضه را ایجاد کند. برای درمان این عارضه میتوانید از روغن زیتون و روغن اسطوخودوس استفاده کنید.
علت شوره زدن سر در طب سنتی چیست؟
طب سنتی معتقد است که شوره به دلیل رژیم غذایی نادرست، سوء مزاج، یبوست، مشکلات کبد، استرس و اختلالات عصبی رخ میدهد. این عوامل از علل افزایش چربی و باکتری مالاسزیا در پوست سر محسوب میشوند.
بهترین شامپو برای شوره سر
در این مقاله در مورد چیستی و علت شوره و تمامی راه های درمان شوره صبحت کردیم و به معرفی مواد غذایی مفید برای شوره پرداختیم. انتخاب شامپوی مناسب برای نوع مو یکی از راه های رفع این عارضه است و شامپوهای حاوی عصاره های طبیعی و گیاهی، بهترین انتخاب برای انواع مو محسوب میشوند.
الیو یکی از بهترین تولیدکنندگان شامپوهای گیاهی در ایران است که برای هر نوع جنس مو، شامپوی اختصاصی دارد. شامپو سر الیو بدون پارابن و افزودنیهای مضر تولید میشود؛ به همین دلیل از خشکی و التهاب پوست سر که یکی از عوامل اصلی شوره سر است، جلوگیری میکنند.
برای مشاهده و خرید سایر محصولات گیاهی الیو کلیک کنید.
مقالات مرتبط